Antena 3 CNN Externe Ambasada Marii Britanii a sfătuit afganii să meargă la aeroport cu câteva ore înainte de atacul sinucigaș

Ambasada Marii Britanii a sfătuit afganii să meargă la aeroport cu câteva ore înainte de atacul sinucigaș

În ciuda pericolului unui atac iminent, ambasada Marii Britanii a sfătuit afganii să folosească poarta Abbey înainte de explozie

Ambasada Marii Britanii a sfătuit afganii să meargă la aeroport cu câteva ore înainte de atacul sinucigaș
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    01 Sep 2021   •   16:49

Miercuri seară, cu o zi înainte de explozie, britanicilor le-a fost cerut să părăsească aeroportul din Kabul din cauza unei amenințări a unui atac terorist. 

S-a emis o declarație în acest sens în care scria: ” Securitatea situației din Afganistan rămâne incertă. Există o amenințare a unui atac terorist. Nu călătoriți la aeroportul Hamid Karzai. Dacă sunteți în zona aeroportului, plecați spre o locație sigură, și așteptați alte instrucțiuni.”

În dimineața zilei de 26 august, James Heappey, Ministrul Forțelor Armate a precizat într-un interviu pentru BBC: ”Există acum un raport foarte credibil despre un atac iminent, și de aceea Ministerul de externe a emis acea declarație.”

Ben Wallace, Secretarul Apărării a spus că în urma unei ședințe s-a stabilit că traducătorii și alte persoane vulnerabile din Afganistan, să caute o rută alternativă spre ”siguranță”.

Totuși, mailurile care au ajuns în posesia BBC arată clar că informațiile venite de la oficialii Marii Britanii din ziua atacului produceau ”confuzie”

Într-unul dintre mailurile trimise de ambasadă în ziua atacului, către un traducător afgan, îi cereau acestuia să confirme dacă e în locul potrivit:

”Te rog, confirmă dacă ești la poarta potrivită? Poarta Abbey de pe strada Shawasi”.

Traducătorul a decis să nu se ducă la aeroport deoarece nu se simțea în siguranță, și era speriat de ce avea să urmeze.

”Ar fi fost o nebunie să mă duc acolo, și asta mi-a salvat viața. Propriile noastre rațiuni ne-au salvat viețile”, a spus el.

Aproape 200 de oameni au fost uciși în atacul sinucigaș de lângă aeroportul din Kabu, printre care 2 cetățeni britanici, și 13 soldați americani.

O a doua explozie a avut loc lângă Hotelul Baron unde multor oameni, afgani, britanici sau americani, li s-a cerut să vină, înainte de a se îndrepta către aeroport.

Guvernul Britanic a spus că investighează acest schimb de emailuri, potrivit BBC.

 

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close