Antena 3 CNN Externe Ambasadorul României la Paris: "Nu există un transfer de sărăcie din România în Franţa, ci unul de inteligenţă şi profesionalism"

Ambasadorul României la Paris: "Nu există un transfer de sărăcie din România în Franţa, ci unul de inteligenţă şi profesionalism"

Ambasadorul României la Paris: "Nu există un transfer de sărăcie din România în Franţa, ci unul de inteligenţă şi profesionalism"
02 Ian 2014   •   10:33

Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, respinge ideea unei "invazii" de cetăţeni români în ţările Uniunii Europene care le acordă, de la 1 ianuarie, dreptul deplin la muncă. Franţa este una dintre aceste ţări, iar ambasadorul a fost invitat să comenteze subiectul la o televiziune.

O echipă a aceleiaşi televiziuni a vizitat România şi a ajuns la concluzia că românii nu vor fi o ameninţare pentru locurile de muncă din Franţa.

La televiziunea franceză, ambasadorul român la Paris Bogdan Mazuru a declarat că deschiderea pieţei muncii aduce beneficii şi României, şi Franţei. Diplomatul a dat ca exemplu medicii şi alţi specialişti români care lucrează, deja, cu acte în regulă, în Hexagon.

"Când aud oameni vorbind de un "transfer de sărăcie" din România în Franţa, le spun: nu, este şi un transfer de inteligenţă, de profesionalism", a spus Bogdan Mazuru.

Ambasadorul Mazuru recunoaşte că plecarea multor români bine pregătiţi în străinătate este o adevărată dramă pentru ţara noastră. Soluţia este una singură, dar greu de aplicat.

"Soluţia este de a avea creştere economică în România şi de a face ca România să fie atrăgătoare pentru români", a mai spus el.

La Bucureşti, reporterii francezi au întâlnit tineri care au studiat în străinătate dar, cu toate greutăţile, nu mai vor să plece din România, deoarece sunt convinşi că au un viitor aici.

Reporterii francezi amintesc că sute de mii de cetăţeni români lucrează în ţări ale Uniunii Europene care le-au acordat, mai demult, dreptul la muncă. Aşa că numărul celor care vor pleca acum nu va fi prea mare. Şi, oricum, aceştia nu au de gând să "fure" locurile de muncă ale altora.

Ziariştii francezi spun de altfel, că migraţia are două sensuri: în ultimii ani, în România şi Bulgaria s-au instalat mii de cetăţeni ai altor ţări europene, alungaţi de criza economică.

×
Subiecte în articol: Franta imigranti romani
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close