Antena 3 CNN Externe Arheologii norvegieni au descoperit un mini Pompei

Arheologii norvegieni au descoperit un mini Pompei

Arheologii norvegieni au descoperit un mini Pompei
Sursa foto: Foto: myblumberg.com
11 Oct 2010   •   10:26

Arheologii au descoperit un ?mini Pompei? în sudul Norvegiei, în apropiere de Marea Nordului, anunţă news.discovery.com. Însă, spre deosebire de adevăratul Pompei, oraşul din Norvegia a fost, cel mai probabil, acoperit de apă şi nisip, nu de lavă.

Situată la Hamresanden, nu departe de aeroportul Kristiansand din Kjevik, aşezarea a rămas neatinsă timp de 5.500 de ani, fiind îngropată sub un metru de nisip.

?Ne aşteptam să descoperim un sit scandinavian din Epoca de Piatră, mic şi prost conservat. În schimb am dat peste un sit unic, îngropat sub un strat gros de nisip?, a declarat arheologul Lars Sundström, de la Muzeul de Istorie Culturală al Universităţii din Oslo.

Până acum, arheologii au descoperit structuri mari din piatră, vase şi vârfuri de săgeţi. Semnele indică faptul că aşezarea nu a fost abandonată ci îngropată în urma unui eveniment catastrofal.

?Modul în care s-a format stratul superior rămâne un mister. Cel mai probabil oraşul a fost inundat brusc şi acoperit cu nisip provenind de la râul din apropiere. (...) A fost un proces relativ rapid?, a spus Lars Sundström.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Marea Nordului
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close