Antena 3 CNN Externe China a interzis exporturile care pot contribui la modernizarea armamentului Coreei de Nord

China a interzis exporturile care pot contribui la modernizarea armamentului Coreei de Nord

China a interzis exporturile care pot contribui la modernizarea armamentului Coreei de Nord
de M.T.    |    24 Sep 2013   •   13:44

China a interzis exportarea către Coreea de Nord a tuturor materialelor şi tehnologiilor care ar putea să servească la confecţionarea de rachete sau arme nucleare, chimice sau biologice, informează AFP, citată de Mediafax.

Pe lista materialelor interzise, un document de 236 de pagini, se află sisteme de rachetă sau componente ale unor detonatoare nucleare.

Măsura face parte din „punerea în aplicare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU" care interzic furnizarea de armament regimului de la Phenian, susţin Ministerul Comerţului şi altre trei administraţii de stat chineze.

Din postura de singur aliat important al regimului nord-coreean, China este considerată cea mai în măsură să influenţeze Phenianul.

Cu toate acestea, în trecut, Beijingul a fost criticat de multe ori în Occident pentru strategia sa de obstrucţionare a ONU, menită să evite măsuri prea severe de retorsiune vizând Coreea de Nord.

ONU a adoptat două serii de sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, în 2006 şi 2009, după fiecare test nuclear efectuat de Coreea de Nord.

Rezoluţiile 1.718 şi 1.874 interzic orice transfer către Phanian de armament greu, de tehnologie susceptibilă să fie folosită la fabricarea armelor nucleare şi de materiale conexe.

Anul trecut, China a dezminţit că a livrat vehicule lansatoare de rachete către Coreea de Nord în 2011, ceea ce ar fi însemnat încălcarea rezoluţiilor ONU.

În aprilie, Departamentul de Stat american a anunţat că a primit „garanţii" cu privire la respectarea de către China a embargoului impus Coreei de Nord.

×
Subiecte în articol: China Coreea de Nord exporturi armament
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close