Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    22 Apr 2013   •   13:21
Comisia Europeană a adoptat luni o recomandare către statele membre UE privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, precum şi o directivă privind deschiderea negocierilor pentru un acord de asociere cu Kosovo, a anunţat comisarul european pentru Extindere şi politică de vecinătate Stefan Fule, informează Agerpres.
 
"Comisia consideră că Serbia a îndeplinit criteriul prioritar, cel care prevedea luarea de măsuri în vederea unei ameliorări vizibile şi durabile a relaţiilor sale cu Kosovo", a scris Comisia Europeană într-un raport înaintat miniştrilor afacerilor europene din statele membre UE.

"În consecinţă, Comisia recomandă deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană", precizează raportul, preluat de AFP şi Tanjug.
 

Documentul detaliază cronologia celor zece runde de negocieri între Belgrad şi Pristina, inclusiv întrevederea dintre preşedintele sârb, Tomislav Nikolic, şi preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga, subliniind de asemenea implementarea cu succes a Acordului privind managementul integrat al frontierelor. 
În paralel, CE a propus deschiderea de negocieri în vederea încheierii unui acord de asociere UE-Kosovo.
 
Decizia de a da curs sau nu recomandărilor Comisiei va reveni şefilor de stat şi de guvern europeni, în cadrul summitului de la sfârşitul lui iunie.
Prin aceste recomandări CE a răspuns aşteptărilor Belgradului şi Priştinei, care au semnat vineri un acord "istoric" în vederea normalizării relaţiilor, după 14 ani de la sfârşitul conflictului sârbo-kosovar şi cinci ani de la proclamarea independenţei de către fosta provincie sârbă.
 
Decizia executivului comunitar vine la puţin timp după ce guvernul sârb a dat, luni dimineaţă, undă verde semnării acordului privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, parafat la 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la încheierea războiului sârbo-kosovar şi la cinci ani de la independenţa proclamată unilateral de provincia rebelă. 
 
Liderii guvernelor de la Belgrad şi Pristina au anunţat vineri la Bruxelles că au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, la capătul mai multor luni de negocieri dificile. 
 
Acordul se referă mai ales la organizarea administrativă a nordului Kosovo, regiune populată preponderent de sârbi care nu recunosc autoritatea Pristinei.










 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close