Antena 3 CNN Externe Guvernul sârb a aprobat semnarea acordului de normalizare a relaţiilor cu Kosovo

Guvernul sârb a aprobat semnarea acordului de normalizare a relaţiilor cu Kosovo

Guvernul sârb a aprobat semnarea acordului de normalizare a relaţiilor cu Kosovo
Sursa foto: Foto: Agerpres/Tanhug
de M.Z.    |    22 Apr 2013   •   12:13
Guvernul sârb a aprobat, luni, semnarea acordului privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, act parafat pe 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la încheierea războiului sârbo-kosovar şi la cinci ani de la independenţa proclamată unilateral de provincia rebelă, informează AFP.
 
Belgradul "a acceptat primul acord de principiu ce reglementează normalizarea relaţiilor, care este rezultatul dialogului cu Kosovo, la Bruxelles. Guvernul le-a ordonat miniştrilor (...) să ia măsurile necesare pentru a aplica acordul şi a continua aplicarea acordurilor deja existente cu reprezentanţii instituţiilor de la Pristina", se arată într-un comunicat emis de cabinetul premierului Ivica Dacic. 
 
Unda verde dată astăzi vine după ce, vineri, liderii guvernelor de la Belgrad şi Pristina au anunţat că au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, la capătul mai multor luni de negocieri dificile. 
 
Acordul se referă mai ales la organizarea administrativă a nordului Kosovo, regiune populată preponderent de sârbi care nu recunosc autoritatea Pristinei. Premierul Dacic a afirmat că Serbia a obţinut ca poliţia şi justiţia să fie controlate de populaţia locală în acea regiune. 
 
Pe de altă parte, ministrul kosovar de Externe Enver Hoxhaj a apreciat că înţelegerea va permite Kosovo să îşi "extindă suveranitatea asupra întregului său teritoriu", inclusiv în nord. 




 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close