Antena 3 CNN Externe O femeie de 70 de ani devenit mamă, prin fertilizare in vitro: A născut o pereche de gemeni perfect sănătoși

O femeie de 70 de ani devenit mamă, prin fertilizare in vitro: A născut o pereche de gemeni perfect sănătoși

O femeie în vârstă de 70 de ani a adus pe lume o pereche de gemeni printr-un tratament de fertilizare in vitro, la Women's Hospital International and Fertility Centre din Kampala, Uganda.

O femeie de 70 de ani devenit mamă, prin fertilizare in vitro: A născut o pereche de gemeni perfect sănătoși
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    01 Dec 2023   •   18:07

Safina Namukwaya a devenit mamă la 70 de ani, medicii declarând această sarcină un "succes medical", subliniind că cei doi copii, o fetiță și un băiețel, se simt bine.

Safina a născut pentru prima dată în 2020, aducând pe lume o fetiță numită Sarah. Totuși, drumul către această bucurie a fost marcat de intimidare și judecăți din partea comunității, din cauza problemelor sale de fertilitate, potrivit stiridiaspora.ro.

La acea vreme, Safina a mărturisit: "Mulți oameni m-au judecat și m-au abuzat pentru că sunt stearpă, dar am decis să las totul în seama lui Dumnezeu Atotputernic, care în cele din urmă a răspuns rugăciunilor mele."

Erramatti Mangamma deține, în prezent, recordul de a fi cea mai în vârstă mamă în viață, care a născut la vârsta de 73 de ani prin fertilizare in vitro, prin cezariană, în orașul Hyderabad, India.

"Odată, un băiat foarte tânăr m-a huiduit spunând că am fost blestemată de mama mea să mor fără un copil"

După nașterea reușită a fiicei sale, Safina a recurs la un alt tratament de fertilizare in vitro pentru a aduce pe lume gemenii, o călătorie care nu a fost lipsită de complicații.

În ultimele nouă luni, femeia a traversat momente dificile, atât în privința sănătății, cât și în viața personală. Ea a dezvăluit că nu mai are o relație cu tatăl gemenilor și că acesta nu a apărut niciodată după internare. Despre această situație, medicii au subliniat că povestea nu reprezintă doar un succes medical, ci și o ilustrare a puterii și rezistenței spiritului uman.

Safina a povestit despre lupta ei sfâșietoare de a avea un copil timp de peste patru decenii, marcată de avorturi spontane, pierderea soțului în anii '90 și batjocuri pentru problemele ei de fertilitate. Ea a menționat: "Odată, un băiat foarte tânăr m-a huiduit spunând că am fost blestemată de mama mea să mor fără un copil."

Cu toate acestea, acum, la 70 de ani, Safina Namukwaya are trei copii sănătoși, făcând istorie în Africa. Cu toate că este o realizare notabilă, ea nu este cea mai în vârstă femeie care a născut în lume; această distincție îi revine lui Erramatti Mangayamma, care a dat naștere unor fete gemene în 2019, la vârsta de 74 de ani, în India, tot prin fertilizare in vitro.

De menționat că, de obicei, sistemul național de sănătate oferă tratamentul de fertilizare in vitro doar femeilor sub 43 de ani, însă unele clinici private sunt dispuse să ofere servicii și femeilor cu vârste mai înaintate.

×
Subiecte în articol: mama fertilizare in vitro gemeni a născut
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close