Antena 3 CNN Externe Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare cu executare în afacerea "Bygmalion"

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare cu executare în afacerea "Bygmalion"

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la închisoare cu executare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2024   •   16:00

Sarkozy a primit, miercuri, o pedeapsă de un an de detenție, dintre care șase luni cu suspendare.

Instanța a pronunțat pedeapsa în apel, după ce fostul președinte fusese condamnat în primă pronunțare, în 2021, la un an de închisoare pentru "finanțarea ilegală a unei campanii electorale".

Un magistrat însărcinat cu stabilirea modalității de aplicare a pedepsei trebuie să se pronunțe în termen de 30 de zile asupra modului în care fostul șef de stat din perioada 2007-2012 își va executa cele șase luni privative de libertate.

Avocatul lui Sarkozy a declarat, tot miercuri, că acesta din urmă va face recurs la Curtea de Casație. 

Presa franceză a relatat cazul sub denumirea "afacerea Bygmalion".

Procurorii au dezvăluit un sistem de dublă facturare pus la punct de partidul prezidențial al lui Sarkozy, UMP, și de compania de comunicare Bygmalion pentru a ascunde depășirea plafonului de cheltuieli autorizat de lege.

Plafonate la 22,5 milioane de euro de către organismul abilitat, cheltuielile electorale efectuate în contul alegerilor prezidențiale de echipa lui Sarkozy au atins aproape 43 de milioane de euro în 2012.

Pentru a ascunde această depășire, UMP a cerut companiei Bygmalion să emită facturi false, pentru a da impresia că serviciile au fost prestate în numele partidului, și nu al campaniei candidatului.

În timpul procesului, Nicolas Sarkozy a negat cu fermitate orice responsabilitate penală, denunțând acuzațiile drept "fabulații" și "minciuni".

La judecata în primă instanță, magistrații au subliniat că fostul lider de la Elysee "a continuat să organizeze reuniuni electorale, solicitând un miting pe zi", deși fusese avertizat în scris de riscul depășirii limitei legale și de situația reală a cheltuielilor.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close