Antena 3 CNN Externe Franța devine, marți, un butoi cu pulbere: "Democrația țării e în pericol!" | Milioane de oameni, în stradă, după violențele de săptămâna trecută

Franța devine, marți, un butoi cu pulbere: "Democrația țării e în pericol!" | Milioane de oameni, în stradă, după violențele de săptămâna trecută

Sindicaliștii francezi au anunțat o nouă zi de proteste masive la nivel național.

Franța devine, marți, un butoi cu pulbere: "Democrația țării e în pericol!" | Milioane de oameni, în stradă, după violențele de săptămâna trecută
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mar 2023   •   08:12

La motivul de bază, care este contestarea reformei pensiilor, s-a mai adăugat unul: soarta democrației franceze.

Sindicaliștii contează, marți, pe o mobilizare exemplară a cetățenilor, în timp ce Parisul a devenit o fortăreață, cu forțele de ordine așteptând semnalul să acționeze.

Aici, estimările arată că vor ieși pe străzi cel puțin 100.000 de oameni.

Săptămâna trecută, manifestațiile au fost marcate de numeroase momente violente, în care unii protestatari, catalogați de autorități drept anarhiști, au incendiat pubele și chiar și intrarea primăriei din Bordeaux, iar jandarmii au răspuns cu gaze lacrimogene și grenade paralizante.

Citește și: "Uite-l, nu e!" | Emmanuel Macron a făcut la televiziune gestul care i-a scos din minți pe protestatari

Peste 3,5 milioane de francezi au participat la protestele de joi, după ce legea care crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani a trecut de Parlament fără vot, prin asumarea răspunderii guvernului, în baza Articolului 49.3 din Constituție.

Urmare a violențelor, numărul forțelor de ordine a fost suplimentat peste tot în țară.

Mulți dintre cei care contestă legea în stradă se tem că democrația franceză este în pericol, după ce președintele Emmanuel Macron s-a dovedit surd la furia populară și a anunțat că își va susține în continuare legea, pe care majoritatea cetățenilor o resping, conform sondajelor de opinie.

Între timp, Casa de Solidaritate a sindicatelor franceze marchează noi recorduri la donații din partea cetățenilor. Este vorba de bani care îi vor ajuta pe greviști să facă față zilelor de neplată în care protestează față de reforma pensiilor.

Până în prezent donațiile au atins 2,5 milioane de euro, dar suma finală s-ar putea dubla. Presa franceză notează că mulți dintre donatori dau dovadă de umor, deși situația rămâne tensionată la nivel național.

Ei scriu cecuri sau fac viramente de 49,3 euro, aluzie la articolul din Constituție care a permis adoptarea controversatei legi fără votul Parlamentului.

Foto principală: incendii provocate la Paris de protestatari, 23 martie 2023

Foto interior: Proteste în Bordeaux împotriva reformei pensiilor, 23 martie 2023

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close