În timpul unui interviu la postul BFMTV despre nepopulara reformă a pensiilor, Macron și-a scos pe sub masă un ceas Bell&Ross, evaluat de presa internațională la circa 2.400 de euro.
Este probabil că președintele și-a dat seama abia după ce a început interviul că nu dă prea bine să apară în văzul a milioane de telespectatori revoltați și afectați de inflație în timp ce poartă la mână un ceas care valorează cam cât un salariu mediu net în Franța - speculează presa internațională.
Momentul "dispariției" ceasului a survenit la circa 11 minute de la debutul interviului.
Macron și-a pus brațul stâng sub masă în timp ce răspundea la o întrebare. Ulterior, președintele și-a scos mâna la vedere, dar fără ceas (foto și video următoare).
Responsabilii cu comunicarea de la Palatul Elysee s-au văzut nevoiți să sugereze că Macron și-a scos ceasul pentru că îl lovea involuntar de masă și făcea zgomot.
Opoziția politică și protestatarii din stradă au folosit oportunitatea pentru a-l acuza că este "președintele celor bogați" și este rupt de realitățile oamenilor obișnuiți.
Acest moment stânjenitor pentru un lider deja nepopular completează tabloul celei de-a noua zi de proteste naționale în Franța, când violențele au atins noi praguri.
Sindicatele au comunicat o participare de 3,5 milioane de oameni în toată țara, în timp ce autoritățile au spus că au fost "doar" circa un milion de oameni în stradă.
Sute de arestați și sute de răniți după violențele de joi
Ministrul de Interne francez, Gerald Darmanin, a comunicat că au fost reținuți peste 450 de oameni în urma violențelor, în timp ce peste 400 de polițiști au fost răniți.
Alte zeci de persoane rănite au fost consemnate în rândul protestatarilor loviți de grenadele paralizate ale jandarmilor. În Rouen, o femeie a fost lovită la mână și și-a pierdut degetul mare.
Doar la Paris protestatarii au aprins peste 900 de focuri iar la Bordeaux au incendiat intrarea în primărie.
Presa franceză a notat că majoritatea protestelor s-au desfășurat în mod pașnic.
Însă în unele locuri și, mai ales, în capitală, manifestațiile au fost deturnate de indivizi mascați care s-au angrenat în ciocniri cu poliția, au spart vitrine, au atacat un restaurant McDonald's și au dat foc unui chioșc.
După tulburările de joi, prim-ministrul Elisabeth Borne a scris pe Twitter: "Manifestarea și exprimarea dezacordurilor reprezintă un drept. Violența și degradarea la care am asistat astăzi sunt inacceptabile. Toată recunoștința mea pentru poliție și forțele de salvare."
Interviurile lui Macron, "combustibil" pentru furia protestatarilor
Mai mult decât în alte ocazii, protestatarii s-au declarat scandalizați de un alt interviu televizat, acordat de președinte cu o zi înainte.
Macron a spus, atunci, că reforma pensiilor este o necesitate economică și că este pregătit să accepte reacția nepopulară rezultată în urma promovării legii respective prin asumarea răspunderii guvernului.
"L-am ascultat ieri pe Macron și a fost ca și cum cineva ne-ar fi scuipat în față. Pentru această reformă a pensiilor există o altă cale. Dacă nu ține cont de asta, este pentru că nu ascultă oamenii. Este o lipsă clară de democrație", a declarat Adele, o studentă la drept în vârstă de 19 ani din Nanterre.
"Vom ieși în stradă până când (Macron) va elimina reforma pensiilor. Începusem să fim puțin demotivați, dar (asumarea răspunderii de către guvern) a mobilizat poporul francez - și pe noi", a spus, la rândul său Christophe Marin, membru al unui detașament de pompieri.
Manifestațiile de joi au perturbat circulația trenurilor și au blocat un terminal de la aeroportul Charles de Gaulle din Paris.
Blocajele rafinăriilor și depozitelor de combustibil au început să se resimtă în aprovizionarea cu carburanți, iar publicația Le Figaro a scris că, joi, aproape 15% din benzinăriile franceze au rămas fără benzină sau motorină.