Antena 3 CNN Externe Gazprom oprește livrările de gaz către Danemarca

Gazprom oprește livrările de gaz către Danemarca

De la 1 iunie, compania rusă Gazprom oprește livrările de gaz către compania daneză Orsted și Shell Energy Europe Limited, înmatriculată în Marea Britanie, în baza unui contract de furnizare către Germania, din cauza refuzului de a plăti gazul în ruble.

Gazprom oprește livrările de gaz către Danemarca
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    31 Mai 2022   •   19:06

Compania rusă spune că la sfârșitul zilei de 31 mai, adică în ultima zi de plată conform contractului, nu au primit plata pentru gazul livrat în aprilie de la Orsted.

Plata pentru gaz în ruble, așa cum dorește Kremlinul, poate încălca sancțiunile UE împotriva Rusiei, așa că o serie de țări au abandonat un astfel de șantaj și au extins plata conform termenilor contractului - în dolari sau euro, potrivit TASS.

În plus, Gazprom va opri livrările de gaz către Shell Energy Europe Limited în baza unui contract de livrări către Germania - tot din cauza refuzului de a plăti în ruble. Anterior, Federația Rusă a impus și sancțiuni de blocare împotriva întregii Gazprom Germania, care se află sub controlul guvernului german.

Danemarca ar putea fi următoarea țară a cărei aprovizionare cu gaze naturale rusești va fi întreruptă, deoarece cea mai mare companie de energie, Orsted, a declarat că nu va efectua plăți în ruble.

„Gazprom” a anunțat oprirea completă a livrărilor de gaz către compania olandeză GasTerra „din cauza neplății în ruble”.

Anterior, Gazprom a oprit și livrările către Polonia, Bulgaria și Finlanda. În plus, Lituania, Letonia și Estonia au refuzat gazul rusesc la începutul lunii aprilie.

×
Subiecte în articol: Danemarca Gazprom gaz livrare Rusia sanctiuni ruble
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close