Antena 3 CNN Externe Poliția lui Putin l-a arestat pe Igor Ghirkin, omul care i-a organizat președintelui rus războiul din Crimeea

Poliția lui Putin l-a arestat pe Igor Ghirkin, omul care i-a organizat președintelui rus războiul din Crimeea

Autoritățile ruse l-au arestat pe Igor Ghirkin, un important lider naționalist rus și fost ofițer al FSB, Serviciul Federal de Securitate.

Poliția lui Putin l-a arestat pe Igor Ghirkin, omul care i-a organizat președintelui rus războiul din Crimeea
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    21 Iul 2023   •   14:42

Informația este confirmată de soția lui Ghirkin, notează, vineri, publicația britanică The Guardian.

Igor Ghirkin, un bărbat de 52 de ani, cunoscut și sub numele de Igor Strelkov, a fost un personaj-cheie în operațiunile care au dus la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 și a fost implicat în organizarea milițiilor pro-ruse în estul Ucrainei.

El a declarat la începutul acestui an că va intra în politică și s-a manifestat din ce în ce mai critic la adresa președintelui Vladimir Putin, mergând până la a-l numi "laș inutil" pe liderul de la Kremlin.

Citește și: "Putin nu a fost la Mariupol. Când îl văd în mulțime, văd o sosie care spune prostii", afirmă un fost lider militar din Donbas

Soția lui Ghirkin: "L-au luat și l-au dus într-o direcție necunoscută"

Miroslava Reghinskaia, soția fostului ofițer FSB, a scris pe Telegram că soțul său a fost reținut sub acuzația de "extremism".

"Astăzi, în jurul orei 11:30, reprezentanți ai Comitetului de anchetă au venit la noi. Nu eram acasă în acel moment. Curând, l-au luat pe soțul meu și l-au dus într-o direcție necunoscută.

De la prieteni, am reușit să aflu că a fost acuzat în temeiul articolului 282 din Codul Penal al Federației Ruse (care pedepsește faptele extremism)", a precizat ea.

CNN, care o citează, la rândul său, pe Miroslava Reghinskaia, relatează că fostul ofițer FSB a fost arestat la Moscova.

Arestarea a fost, de asemenea, confirmată de avocatul lui Ghirkin, Aleksandr Molokov, care, la ora acestei actualizări, spunea că încearcă să ia legătura cu clientul său.

Ghirkin a făcut pasul spre politică la începutul anului

Naționaliștii pro-război conduși de Ghirkin/Strelkov au anunțat la începutul acestui an că formează un nou grup politic "pentru a salva Rusia".

Ghirkin însuși a declarat că țara este în pericol de tulburări sau chiar de colaps, din cauza eșecurilor militare în conflictul din Ucraina.

"Țara nu va supraviețui unei perioade de încă șase ani cu acest laș inutil la putere. Singurul lucru util pe care l-ar putea face înainte de 'căderea cortinei' ar fi să asigure un transfer de putere către cineva cu adevărat capabil și responsabil. Păcat că nici măcar nu-i va trece prin minte. Dacă însă se va întâmpla, i-am văzut de mai multe ori 'capacitatea' de a-și alege asociații", a spus el, cu trimitere la președintele Putin.

Fostul ofițer FSB a mai afirmat, recent, că apropiații președintelui rus complotează pentru a-l răsturna din funcție și pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Acuzat și condamnat pentru doborârea zborului MH-17 deasupra Ucrainei

Pentru activitatea sa în Ucraina, Ghirkin a fost acuzat de terorism de autoritățile de la Kiev și supus sancțiunilor Uniunii Europene.

Pe 17 noiembrie 2022 el a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul jucat în doborârea zborului  MH17 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în 2014.

Au murit atunci 298 de oameni, pasageri și membri ai echipajului.

Investigația tragediei a fost condusă de Olanda, țara care a pierdut 198 de cetățeni în urma prăbușirii avionului.

Instanța a stabilit că zborul MH-17 a fost doborât de un sistem antiaerian rusesc BUK, Ghirkin și ceilalți inculpați fiind acuzați că au organizat livrarea acestei baterii de rachete în mâinile separatiștilor pro-ruși.

Toți cei judecați de instanța din Olanda au fost condamnați în lipsă.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close