Antena 3 CNN Externe Lovitură dură pentru Silvio Berlusconi după alegerile din Italia

Lovitură dură pentru Silvio Berlusconi după alegerile din Italia

Lovitură dură pentru Silvio Berlusconi după alegerile din Italia
05 Mar 2018   •   14:32

Acţiunile grupului Mediaset al lui Silvio Berlusconi înregistrau luni o scădere de aproape 7% la bursa de la Milano, în pe ansamblu piaţa pare mai degrabă stabilă, după anunţarea rezultatelor la alegerile parlamentare de duminică, informează AFP.

Partidele antisistem, eurosceptice şi de extremă dreapta au înregistrat duminică o victorie istorică în Italia, obţinând majoritatea voturilor şi locurilor în Parlament, cea ce aruncă Italia într-o incertitudine politică. Potrivit rezultatelor încă parţiale ale alegerilor, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a devenit primul partid al ţării, cu peste 31% din voturi. Coaliţia formată din Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini (extrema dreaptă) ar obţine circa 37%, mult peste rezultatul obţinut de Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Matteo Renzi (19%).

În acest context, luni la bursa de la Milano cea mai puternică scădere (-6,82%), o înregistrau acţiunile Mediaset, grupul controlat de familia magnatului Silvio Berlusconi, care a pierdut duminică pentru prima dată poziţia de lider al dreptei.

Alte scăderi importante s-au înregistrat în cazul acţiunilor băncilor: Bper Banca a pierdut 6,18%, Banco BPM a scăzut cu 4,68%, Ubi Banca cu 3,75% iar Intesa Sanpaolo cu 1,51%.

Cu toate acestea, pe ansamblu piaţa bursieră se aştepta la această situaţie astfel că după ce a deschis în scădere cu minus 2%, bursa de la Milano şi-a revenit ulterior astfel că la prânz indicele principal înregistra o scădere de doar 0,62% până la 21.777 puncte.

Potrivit analiştilor, cel mai mare risc este prelungirea negocierilor pentru formarea unui guvern, având în vedere că nicio forţă politică nu pare în măsură să formeze o majoritate clară. "Perspectiva unei perioade prelungite de incertitudine politică riscă să afecteze asupra relansării economice, deja fragile, din Italia" apreciază Nicola Nobile, analist la Oxford Economics

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close