Antena 3 CNN Externe Ministru sirian: Condiţiile opoziţiei privind participarea la Geneva II sunt nerealiste

Ministru sirian: Condiţiile opoziţiei privind participarea la Geneva II sunt nerealiste

Ministru sirian: Condiţiile opoziţiei privind participarea la Geneva II sunt nerealiste
de M.T.    |    14 Noi 2013   •   19:14

Condiţiile opoziţiei privind participarea la conferinţa de pace Geneva II sunt nerealiste, consideră ministrul sirian al Informaţiei, Omrane al-Zohbi, potrivit de AFP, citată de Mediafax.

Omrane al-Zohbi a făcut referire la „iluziile” opoziţiei privind înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

„Cei care visează că merg la Geneva pentru a li se preda cheile Damascului sunt oameni stupizi, fără pondere politică, care nu înţeleg nimic din politică şi care îşi fac iluzii", a afirmat al-Zohbi, conform agenţiei oficiale Sana.

„Discuţiile din cadrul conferinţei Geneva II vor fi purtate în baza comunicatului apărut pe 30 iunie 2012. Este vorba despre un text clar, cu condiţii şi un cadru precis", a adăugat ministrul.

Textul, adoptat anul trecut de către ţările occidentale, care sprijină opoziţia, şi Rusia, aliat al regimului, nu menţionează în mod explicit înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad în cadrul perioadei de tranziţie, lăsând deschise interpretările regimului şi opoziţiei.

Luni, opoziţia siriană a anunţat că este de acord să participe la negocierile de pace, cu condiţia ca Bashar al-Assad să renunţe la putere şi să fie exclus din orice fază de tranziţie.

„Cei care şi-au anunţat participarea la Geneva în urmă cu câteva zile au făcut-o după ce au primit ordin clar din partea stăpânilor lor”, a comentat cu ironie al-Zohbi, o trimitere clară la faptul că opoziţia a acceptat recent să participe la conferinţa de pace.

Amânată de mai multe ori, conferinţa Geneva II, care vizează aducerea regimului şi opoziţiei la aceeaşi masă de negocieri pentru a pune capăt războiului civil sângeros care durează de peste doi ani şi jumătate, se va deschide pe 12 decembrie, la Geneva, a anunţat, joi, cotidianul sirian Al-Watan, apropiat puterii de la Damasc.

×
Subiecte în articol: Siria opoziţia siriană razboi civil
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close