Antena 3 CNN Externe Cristian Diaconescu, despre cum s-ar putea încheia conflictul Rusia-Ucraina, la #SituationRoom: ”Sunt două planuri de dialog cu Federația Rusă”

Cristian Diaconescu, despre cum s-ar putea încheia conflictul Rusia-Ucraina, la #SituationRoom: ”Sunt două planuri de dialog cu Federația Rusă”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României și diplomat de carieră, a comentat la Antena 3 tensiunile de la granița Rusiei cu Ucraina și a vorbit despre posibile direcții de evoluție a situației.

Cristian Diaconescu, despre cum s-ar putea încheia conflictul Rusia-Ucraina, la #SituationRoom: ”Sunt două planuri de dialog cu Federația Rusă”
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    16 Feb 2022   •   15:30

Cristian Diaconescu observă faptul că poziția UE față de planurile Rusiei în ceea ce privește Ucraina este mai conturată și mai fermă, în urma discuțiilor diplomatice purtate de liderii europeni. Expertul în politică externă susține că scenariul organizării unui referendum cu privire la autonomia regiunii Lugansk - Donbas este posibil.

„În continuare va fi foarte complicat. În acest moment Federația Rusă, Duma de stat, cer președintelui Putin unui anumit tip de recunoaștere a unui act normativ care ar stabili ca regiunea Donbas și Lugansk să devină autonome inclusiv în ceea ce privește dictarea politicii externe a Kievului, în afara Ucrainei. Din acest punct de vedere, nu există semnale că Federația Rusă ar dori să își retragă substanțial forțele militare care exercită o presiune infernală în acest moment, și Marea Neagră este blocată. Vorbim de o agresiune în desfășurare.

Din această perspectivă, președintele Biden a anunțat public ieri că angajamentul american împreună cu Alianța nord-atlantică rămâne perfect valabil. Nu există nicio posibilitate de a separa America de Europa din această perspectivă. Canalele de dialog și cele diplomatice sunt în continuare susținute de zona americană și de Alianța Nord-atlantică. Federația Rusă primește în acest moment un mesaj cât se poate de clar, de a veni la masa dialogului, dar cu propuneri care nu afectează principiile și valorile fundamentale ale alianței nord-atlantice pentru că acelea sunt nenegociabile.

Este foarte posibil, având experiența invadării Crimeei în 2014, ca în zona Donbass - Lugansk să se gândească un fel de referendum privind autonomia acestei regiuni. Pentru că ar exista, așa cum s-a transmis de la Moscova, temerea, cu ghilimelele de rigoare, în legătură cu o respingere chiar genocidală, s-a folosit cuvântul genocid, din această perspectivă, forțele Federației Ruse, cu caschetă de forțe de menținere a păcii să intervină în zonă pentru a sprijini un așa-zis demers care ar aduce la atomizarea, că este mai mult decât o autonomie, a regiunii Donbas - Lugansk. Poate fi o dezvoltare care, în egală măsură, poate fi considerată o agresiune.”, consideră Cristian Diaconescu.

Citește și: Cristian Diaconescu: ”Vladimir Putin a pus România pe masa negocierii”

Fostul ministru de Externe al României a susținut că acest conflict s-ar putea încheia printr-un consens al părților, prin care fiecare să obțină un beneficiu.

„Premisele la începutul acestei crize arătau două teme fundamentale din perspectiva Moscovei. În primul rând o Ialta doi, deci împărțirea zonelor de influență, o limitare a NATO în exercițiul mandatului conform tratatului de la Washington și, în al treilea rând, excluderea Ucrainei din orice fel de variantă de extindere a Alianței.

Sunt două planuri de dialog cu Federația Rusă din partea Occidentului. Cel vizibil prin care se încearcă supraîncărcarea la masa de negociere prin declarații și gestică militară mai ales și cel invizibil, al dialogului bilateral, în care cel puțin se vede din ce în ce mai mult prezența europeană și solidaritatea dintre americani și europeni.

Atât cancelarul Scholz, cât și președintele Macron au transmis în discuția de la Kiev președintelui ucrainean Zelensky faptul că discuția în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO ar trebui să fie atent avută în vedere și ca Kievul să discute cu insurgența din Donbas și Lugansk. Președintele ucrainean a respins acest lucru.

Sunt teme pe care deși public se pare că părțile nu se pot acomoda, la un moment dat pot exista anumite elemente de consens din care fiecare să își asume un anume timp de beneficiu, de câștig, și din această perspectivă să se disipeze una dintre cele mai grave crize din 70 de ani.”, a explicat Cristian Diaconescu.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Cristian Diaconescu
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close