Antena 3 CNN Externe Misiunea inspectorilor internaționali a ajuns la centrala nucleară Zaporojie

Misiunea inspectorilor internaționali a ajuns la centrala nucleară Zaporojie

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, AIEA, a ajuns la centrala nucleară Zaporojie în urmă cu puțin timp.

Misiunea inspectorilor internaționali a ajuns la centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Sep 2022   •   14:47

Informația este transmisă de corespondentul agenției ruse RIA, aflat la fața locului, relatează CNN.

Ulterior, sosirea inspectorilor internaționali a fost confirmată și de agenția nucleară ucraineană, Energoatom.

CNN a relatat mai devreme că misiunea a fost întârziată circa 3 ore pe partea controlată de ucraineni a liniei frontului.

"Directorul general Grossi a negociat personal cu autoritățile militare ucrainene să poată continua și rămâne hotărât ca această importantă misiune să ajungă astăzi la centrala nucleară", a indicat purtătorul de cuvânt al AIEA, Frederik Dahl.

În cursul dimineții, la plecarea către complexul atomo-electric, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că misiunea va continua, în ciuda "riscurilor inerente" cu care se confruntă echipa de inspectori internaționali.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru ultimele bombardamente în apropierea centralei

Sosirea misiunii internaționale la Zaporojie vine pe fondul bombardamentelor din cursul dimineții, semnalate în orașul vecin centralei, Energodar.

"Rușii au bombardat Energodar și perimetrul centralei nucleare. Vor să perturbe vizita misiunii AIEA. Acestea sunt acțiunile unui stat terorist, căruia îi este frică de faptul că lumea va afla adevărul", a declarat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei.

Serviciile militare de informații ale Kievului au acuzat Rusia că folosește elicoptere pentru a lovi cartierele rezidențiale din oraș.

Dmitro Orlov, primarul ucrainean din Energodar, a postat pe Telegram imagini ale bombardamentelor rusești în zonă, susținând că atacurile au ucis civili și că rușii țintesc în mod deliberat traseul inspectorilor internaționali care urmează să viziteze centrala nucleară.

Rusia, la rândul său, a dat vina pentru bombardamente pe "un grup de sabotori ucraineni".

×
Subiecte în articol: Zaporojie AIEA
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close