Antena 3 CNN Externe Moldova va organiza referendum şi alegeri generale anticipate

Moldova va organiza referendum şi alegeri generale anticipate

Moldova va organiza referendum şi alegeri generale anticipate
Sursa foto: moldova
04 Iun 2010   •   03:29

Coaliţia la putere din Moldova a anunţat că va organiza un referendum în această toamnă pentru a schimba modalitatea de alegere a preşedintelui.
Coaliţia de patru partide Alianţa pentru Integrare Europeană, a mai anunţat că va organiza, de asemenea, alegeri parlamentare anticipate în noiembrie- iar dacă referendumul este aprobat în septembrie- primele alegeri pentru preşedinte prin vot direct.
Conform actuale Constituţii, preşedintele este ales de parlament şi are nevoie de o majoritate neobişnuit de mare de trei cincimi din votul deputaţilor.
Comuniştii, care au 48 de locuri în parlamentul de 100 de membri, au blocat cu succes tentativele alianţei la putere de a-şi aproba candidatul pentru preşedinte, Marian Lupu.
Sondajele de opinie arată că majoritatea moldovenilor doreşte să poate alege direct şeful statului.
Soarta alegerilor parlamentare din noiembrie este greu de anticipat. Comuniştii, care acum sunt în opoziţie, rămân cel mai mare partid totuşi din Moldova.
Alianţa pentru Integrare Europeană este însă încă în faţa comuniştilor în sondaje. Această situaţie ar putea fi schimbată de unele măsuri de austeritate luate de guvern la presiunea FMI.


Mihai Ghimpu, presedinte al parlamentului şi sef interimar al statului, citat de agenţiile moldovene de presă, declara că ?soluţia pentru depăşirea crizei constituţionale este referendumul, prin intermediul căruia să se deblocheze blocajul constituţional, adică modificarea prin referendum, întrucât parlamentul nu a ajuns la un consens în urma discuţiei cu Comisia din care fac parte şi patru deputaţi comunişti. Atunci când parlamentul nu poate face faţă unei situaţii de criză, decizia trebuie să o ia cei care au delegat puterea - poporul".
În timp ce secretarul general al CE, Thorbjorn Jagland, arăta: ?Consiliul Europei confirmă sprijinul pentru decizia AIE. Liderii AIE de asemenea sprijină această poziţie. Prevederea Constituţiei spune clar că parlamentul trebuie dizolvat dacă nu reuşeşte alegerea preşedintelui ţării. Nu s-a putut ajunge la o un acord comun şi de aceea cred că este normal să lase această problemă la decizia cetăţenilor. Instituţiile europene şi Comisia de la Veneţia sprijină această propunere. Chem populaţia Moldovei să participe la vot".
Antena3.ro

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close