Antena 3 CNN Externe NATO îşi va consolida apărarea, inclusiv în zona Mării Negre, şi vrea anvergură globală

NATO îşi va consolida apărarea, inclusiv în zona Mării Negre, şi vrea anvergură globală

Alianţa Nord-Atlantică îşi va consolida apărarea, prin măsuri suplimentare în nord, sud şi est, inclusiv în zona Mării Negre, afirmă secretarul general, Jens Stoltenberg, subliniind că NATO va intensifica parteneriatele cu naţiuni din zona Asia-Pacific.

NATO îşi va consolida apărarea, inclusiv în zona Mării Negre, şi vrea anvergură globală
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2023   •   16:28

"La summitul de la Vilnius, vom aplica noi măsuri majore pentru consolidarea descurajării militare şi a apărării, prin trei noi planuri de apărare regională, pentru a contracara două ameninţări principale la adresa Alianţei noastre: Rusia şi terorismul.

Un plan va fi pentru zona de nord, la Atlantic şi în zona Arctică europeană. Un plan pentru centru, acoperind regiunea Baltică şi Europa Centrală.

Şi un plan sudic, pentru Mediterană şi pentru Marea Neagră.

Pentru a implementa aceste planuri, NATO plasează 300.000 de militari într-un nivel mai ridicat de alertă, inclusiv prin capabilităţi substanţiale la nivel aerian şi naval", afirmat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO.

Citește șiMandatul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO va fi prelungit până pe 1 octombrie 2024

Secretarul general al NATO a precizat că, la summitul de la Vilnius, liderii statelor aliate "vor fixa un angajament mai ambiţios în materie de investiţii în apărare, pentru a investi cel puţin 2% din PIB anual în apărare".

Jens Stoltenberg a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică va intensifica parteneriatele de securitate cu ţări din zona Asia-Pacific.

"Ni se vor alătura la summit liderii Australiei, Noii Zeelande, Japoniei şi Coreei de Sud, întrucât securitatea noastră nu este regională, este globală. Colaborăm mai apropiat în probleme precum securitatea cibernetică, securitatea maritimă şi noile tehnologii", a subliniat Stoltenberg.

"Vom saluta şi prezenţa reprezentanţilor Uniunii Europene la summitul de la Vilnius.

Parteneriatul nostru a atins niveluri fără precedent şi ne angajăm să facem mai multe împreună.

Acesta va fi primul summit NATO pentru Finlanda în calitatea de stat membru. eŞi aşteptăm ca Suedia să ni se alăture cât mai curând", a insistat Stoltenberg.

×
Subiecte în articol: NATO Jens Stoltenberg Marea Neagrã
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close