Antena 3 CNN Externe "Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim ca aliați!" | Șeful NATO a anunțat eliminarea MAP, dar nu i-a dat lui Zelenski niciun orizont de timp pentru aderare

"Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim ca aliați!" | Șeful NATO a anunțat eliminarea MAP, dar nu i-a dat lui Zelenski niciun orizont de timp pentru aderare

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că aliații au decis accelerarea procesului de aderare a Ucrainei la organizația militară prin eliminarea așa-numitului Membership Action Plan (MAP) - Planul de acțiune în vederea aderării.

"Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim ca aliați!" | Șeful NATO a anunțat eliminarea MAP, dar nu i-a dat lui Zelenski niciun orizont de timp pentru aderare
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2023   •   13:36

MAP a fost o etapă parcursă în trecut de România și de alte state care au intrat în NATO în perioada de după dispariția blocului comunist, ca urmare a disoluției URSS în 1991.

 "Eliminarea MAP va schimba drumul Ucrainei către NATO dintr-un proces în doi pași într-un proces într-un singur pas. Vom transmite o invitație pentru Ucraina să se alăture NATO atunci când aliații vor fi de acord că toate condițiile sunt îndeplinite.

Acesta este un mesaj puternic și unit din partea aliaților în legătură cu drumul Ucrainei către statutul de membru NATO", a spus, miercuri, Stoltenberg, la summit-ul de la Vilnius, avându-l alături pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citește și: Ucraina are de așteptat până va deveni membru NATO cu drepturi depline

"Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați", a adăugat el.

Secretarul General a mai menționată că va fi creat un Consiliu NATO - Ucraina și că pachetul de măsuri pentru țara atacată de Rusia se întinde pe mai mulți ani. Este vorba despre asistență menită să facă forțele armate ucrainene interoperabile cu cele ale membrilor NATO.

În ceea ce privește Consiliul NATO - Ucraina, acesta este un organism în cadrul căruia Kievul și aliații NATO au statut egal, se consultă în legătură cu situațiile de criză și iau decizii împreună.

"Trebuie să ne asigurăm că, atunci când acest război se va încheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei, care vor contribui la descurajarea oricărei agresiuni viitoare din partea Rusiei", a spus Jens Stoltenberg.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close