Antena 3 CNN Externe Oficial american: Dorim un acord bilateral cu Rusia şi reducerea armamentului strategic

Oficial american: Dorim un acord bilateral cu Rusia şi reducerea armamentului strategic

Oficial american: Dorim un acord bilateral cu Rusia şi reducerea armamentului strategic
Sursa foto: Foto: online.wsj.com
08 Oct 2011   •   16:30
Secretarul asistent adjunct al Apărării din Departamentul de Apărare al SUA, Bradley Roberts, a declarat că SUA vrea un acord bilateral cu Rusia, o reducere suplimentară a armamentului strategic dar şi o limitare a armamentului neinstalat încă, conform Agerpres.

Roberts a adăugat că există consultări intense iar discuţii cu Rusia în acest sens au fost deja iniţiate iar SUA nu mai vede „un rol important al armanentului de apărare nucleară”.

„Rusia nu mai este privită ca un inamic, dar prezenţa unei cantităţi mari de armament nuclear pe teritoriul rusesc, în contextul acesta al apropierii de Alianţa Nord-Atlantică, reprezintă un subiect de îngrijorare pentru noi. Noi nu putem spune „trimiteţi toate armele nucleare înapoi în SUA înainte să începe discuţiile serioase cu ruşii”. Va trebui să găsim o posibilitate pentru ca, în viitor, să susţinem sistemele de arme nenucleare în Europa. Nu este însă momentul ca NATO să renunţe la capacităţile sale, indiferent de poziţia Rusiei”, a adăugat oficialul american.

Cât despre revizuirea poziţiei privind armele nucleare, Roberts a precizat că au existat trei faze: „Au decurs o serie de discuţii pe teme care sunt relevante pentru această revizuire. O discuţie s-a referit la mediul de securitate, dat fiind că sunt multe caracteristici care s-au schimbat şi care sunt încă în curs de schimbare. O altă chestiune a fost cea a metodelor de descurajare iar altă discuţie a decurs pe tema terorismului”, a afirmat Roberts.

Cât despre perspectiva americană asupra dezbaterii nucleare, Roberts a subliniat că, atâta vreme cât rămân în continuare arme nucleare, metodele de descurajare trebuie să fie eficiente.
 

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close