Antena 3 CNN Externe Oscar Pistorius, condamnat pentru uciderea prietenei sale, ar putea fi eliberat condiţionat

Oscar Pistorius, condamnat pentru uciderea prietenei sale, ar putea fi eliberat condiţionat

Oscar Pistorius, condamnat pentru uciderea prietenei sale, ar putea fi eliberat condiţionat
27 Aug 2015   •   13:56

Ieșirea anticipată din închisoare a fostului campion paralimpic de atletism Oscar Pistorius, blocată săptămâna trecută de guvernul sud-african, va fi reexaminată pe 18 septembrie de o comisie pentru eliberări condiționate, a anunțat familia sportivului, citată de Agerpres.

"Am înțeles că respectiva comisie se va reuni pe 18 septembrie. Aceasta este data care a fost fixată", a declarat un purtător de cuvânt al familiei, care a ținut să-și păstreze anonimatul.

Trei judecători vor asista la lucrările acestei comisii, care ar putea avea nevoie de până la patru luni înainte de a lua o decizie.

Oscar Pistorius, în vârstă de 28 ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale, pe care a împușcat-o în locuința sa, în februarie 2013, este încarcerat la Pretoria începând din 21 octombrie. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru ucidere involuntară.

Legea sud-africană autorizează eliberarea sa sub supraveghere, pentru bună purtare, după efectuarea unei șesimi din pedeapsă, perioada minimă pe care un condamnat trebuie să o petreacă în spatele gratiilor.

În luna iunie, comisia de eliberări condiționate a decis să-l elibereze pe Pistorius, în data de 21 august. Spre surpriza generală, însă, Ministerul sud-african de Justiție a suspendat în ultimul moment această decizie, calificând-o drept "pripită" și care se bazează pe o interpretare greșită a legii.

Atletul paralimpic sud-african, căruia i-au fost amputate ambele picioare de sub genunchi, la scurt timp după naștere, din cauza unei malformații congenitale, este supranumit "Blade Runner" datorită lamelor de carbon cu ajutorul cărora aleargă în competiții. El a devenit celebru în întreaga lume cu ocazia Jocurilor Olimpice 2012 de la Londra, unde a fost autorizat să concureze, în ciuda handicapului său.

Pe 14 februarie 2013, el a tras patru gloanțe de 9 mm în prietena sa Reeva Steenkamp, în timp ce aceasta se afla în toaleta vilei sportivului din Pretoria. Pistorius a susținut apoi, pe toată durata procesului său, că a confundat-o pe Reeva cu un hoț care a pătruns în locuința sa, acesta fiind motivul pentru care a împușcat-o.

Parchetul sud-african, la fel ca și familia Reevei Steenkamp, este convins că Pistorius a deschis focul asupra prietenei sale după o dispută. În luna noiembrie a acestui an, procesul urmează să fie revizuit, după ce Parchetul a făcut apel la condamnare.

Dacă procesul va fi revizuit, iar Oscar Pistorius va fi condamnat pentru ucidere intenționată de către judecătorii Curții Supreme de apel din Africa de Sud, atletul ar putea primi o pedeapsă mult mai grea.

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close