Antena 3 CNN Externe Protest cu turme de oi la Turnul Eiffel. Nemulţumirea ciobanilor a atins cote maxime

Protest cu turme de oi la Turnul Eiffel. Nemulţumirea ciobanilor a atins cote maxime

Protest cu turme de oi la Turnul Eiffel. Nemulţumirea ciobanilor a atins cote maxime
Sursa foto: Foto captura YOuTube
28 Noi 2014   •   08:55

Protest inedit la Paris, unde mai mulţi fermieri au dat drumul unei turme de oi pe spaţiul verde de lângă Turnul Eiffel. Oamenii sunt nemulţumiţi de politica de protejare a lupilor dusă de actualul guvern şi se tem că oile lor ar putea dispărea complet din cauza atacurilor animalelor salbatice.

Zeci de fermieri francezi, supăraţi că autorităţile nu iau măsuri împotriva lupilor care le atacă oile, au protestat într-un mod inedit chiar în faţa turnului Eiffel. Alături de ei au fost şi ovinele, aduse într-un ţarc.

"Am venit aici pentru a spune că ne-am săturat de lupii de pe teritoriul nostru. Am avut o problemă cu lupii din Alpi în ultimii 20 de ani. În prezent, ei îşi fac colonii în estul şi centrul Franţei şi nu se vor opri. Aşa că am venit aici pentru a spune stop. Îi costă pe contribuabili foarte mulţi bani anual. În fiecare an, problema lupilor ne costă circa 20 de milioane de euro", a spus Luc Etellin.

În prezent, în Franţa, trăiesc aproximativ trei sute de lupi, ce s-au răspândit în 28 din cele 101 de departamente franceze, cu 17 mai mult decât în 2009. Numărul lor creşte cu 20 la sută în fiecare an, iar atacurile lor nu mai contenesc. Fermierii se tem că oile vor dispărea complet, din cauza lupilor.

"Astăzi, acest miel şi-a pierdut mama, care a fost ucisă de un lup. Întrebăm comunitatea ce ar trebui să facem. El are nevoie de mama lui pentru a se hrăni, dar, astăzi, mama lui a murit ucisă de lup", a declarat Serge Preveraud, preşedintele Federaţiei Naţionale de Ovine.

Francezii au scăpat de problema lupilor la începutul secolului al 20-lea, dar de la revenirea lor pe teritoriul francez, animalele au fost protejate de lege. Aceasta impune reguli foarte stricte şi restrictive cu privire la vânarea lupilor, aceştia putând fi ucişi doar în cazuri de autoapărare, ori apărarea de un atac iminent asupra unei turme.



×
Subiecte în articol: Franta lupi
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close