x close

Fii alături de noi!

Protest uriaș la Budapesta

de D.G.   •   13 Feb 2016   •   21:39
Protest uriaș la Budapesta  817
Peste 10.000 de cetățeni ungari nemulțumiți de politica statului în domeniul educației au protestat sâmbătă la Budapesta, informează AFP, citată de Agerpres.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesajul "Eliberați țara! Eliberați școala!" și au scandat lozinci la adresa premierului: "Orban pleacă!".

Nemulțumirile profesorilor au început în noiembrie anul trecut când o prestigioasă unitate de învățământ din orașul Miskolc a dat publicității o scrisoare deschisă în care a denunțat reformele guvernului privind educația.

Ulterior, peste 700 de școli și 30.000 de profesori și părinți și-au exprimat susținerea pentru acest demers. Săptămâna trecută peste 5.000 de profesori, părinți, elevi și studenți au participat la o manifestație de protest în stradă în orașul Miskolc.

Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban a inițiat, imediat după venirea la putere în 2010, o serie de reforme în sistemul public de educație. Școlile au fost puse sub controlul unei agenții de stat, KLIK, a fost introdus un CV național, materia de studiu a fost centralizată și elevilor le-a fost impusă o normă de ore. "Sunt probleme cotidiene, de la faptul că nu avem cretă la faptul că profesorii sunt supraîncărcați, la fel și elevii care trebuie să petreacă mai mult timp studiind decât adulții care merg la muncă", a declarat sâmbătă pentru AFP Oliver Pilz, profesor la școala superioară din Miskolc.

Potrivit AFP, aceasta este cea mai importantă manifestație antiguvernamentală din Ungaria din anul 2014, când ideea de a impune un impozit pe utilizarea internetului a scos în stradă zeci de mii de persoane.

Carmen Avram, premiată pentru întreaga carieră

Carmen Avram, premiată pentru întreaga carieră

Echipa În Premieră a demonstrat de nenumărate de ori un profesionalism rar în România și acest lucru se vede și în premiile pe care echipa le-a adunat în decursul anilor, în...

poza

Show

Andra intervine în scandalul momentului. Lovitură neașteptată

După ce a devenit ţinta escrocilor, Andra a postat pe pagina de Facebook un mesaj pentru fanii ei. În doar două zile mesajul a strâns zeci de mii de likeuri și shareuri, transformând astfel planul...

24 Iul 2016  •  18:17

sati