Antena 3 CNN Externe Raportul OMS nu dezvăluie originea pandemiei și nu exclude ca virusul să fi scăpat din laborator

Raportul OMS nu dezvăluie originea pandemiei și nu exclude ca virusul să fi scăpat din laborator

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere o nouă anchetă care să lămurească dacă temutul coronavirus a scăpat dintr-un laborator din China. Totul, după ce mult-aşteptatul raport al aceleiaşi Organizaţii nu a reuşit să descopere originea pandemiei. Experţii OMS, care, luna trecută, au mers în China să facă investigaţii au anunţat că varianta scurgerii din laborator este puţin probabilă.

Raportul OMS nu dezvăluie originea pandemiei și nu exclude ca virusul să fi scăpat din laborator
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    31 Mar 2021   •   12:23

''Toate ipotezele sunt puse pe masă și justifică studii complete și suplimentare din ceea ce am văzut până acum. Vom citi raportul și vom discuta conținutul acestuia și următorii pași cu statele membre'', a spus Tedros Adhanom, şeful OMS.

După o vizită de o lună în China, cei 17 experţi ai OMS au concluzionat în raport că ar putea exista posibilitatea ca virusul să fi scăpat din laborator. SUA au avansat pentru prima dată, o astfel de teorie, anul trecut, însă, China a respins, ferm, acuzațiile.

Fără a critica în mod explicit autorităţile chineze, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a sugerat că experţii internaţionali nu ar fi avut acces la informaţii esenţiale despre originea pandemiei, în timpul misiunii acestora în China, notează France24.

În acelaşi raport legat de originea SARS-CoV-2, oamenii de știință spun că, "foarte probabil", virusul a fost transmis oamenilor de la animale.

Şeful OMS a cerut, însă, o nouă anchetă şi a susţinut că evaluarea experţilor nu a fost suficient de extinsă.

Totodată, 14 țări, printre care Statele Unite, Canada, Cehia, Danemarca şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la un nou raport al OMS şi au invocat întârzieri dar şi lipsă accesului deplin la informaţii, aşa cum a subliniat şi şeful OMS.


 

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close