Antena 3 CNN Externe Ultimul reactor nuclear în funcțiune la Zaporoie, oprit luni din cauza bombardamentelor, după încheierea inspecției AIEA

Ultimul reactor nuclear în funcțiune la Zaporoie, oprit luni din cauza bombardamentelor, după încheierea inspecției AIEA

Ultimul reactor în funcțiune al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa și aflată sub ocupația forțelor ruse, a fost oprit și decuplat de la rețeaua energetică.

Ultimul reactor nuclear în funcțiune la Zaporoie, oprit luni din cauza bombardamentelor, după încheierea inspecției AIEA
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Sep 2022   •   17:13

Anunțul a fost făcut luni de operatorul nuclear ucrainean, Energoatom, citat de presa internațională.

"Reactorul numărul 6 a fost oprit și debranșat de la rețea", a anunțat Energoatom pe Telegram.

Conform sursei citate, debranșarea a fost necesară după ce un incendiu "s-a declanșat din cauza bombardamentelor".

Focul ar fi avariat o linie de electricitate care leagă această unitate nucleară de rețeaua energetică din Ucraina.

Acest reactor era ultimul încă în funcțiune dintre cele șase ale centralei nucleare.

Sâmbătă, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experți se află încă în perimetrul complexului nuclear, anunțase deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avariei unei linii electrice, tot în urma unui bombardament.

Reactorul a fost oprit în ziua în care s-a încheiat inspecția AIEA

Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni.

Negociată de AIEA cu părțile rusă și ucraineană, inspecția internațională la complexul atomo-electric s-a încheiat luni, dar la fața locului au rămas doi reprezentanți ai Agenției, cu titlu permanent, care se vor schimba prin rotație.

Inspecția a avut rolul de a estima situația de siguranță a centralei, după o serie de bombardamente pentru care părțile rusă și ucraineană s-au învinuit reciproc.

Bombardamentele, care au reaprins temerile privind riscul unui incident nuclear grav, au afectat inclusiv instalații ale centralei.

Având șase reactoare nucleare cu o capacitate de 1.000 de megawați fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forțelor ruse.

×
Subiecte în articol: Zaporojie AIEA Energoatom reactor nuclear
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close