x close

Fii alături de noi!

Presa străină: Republica Moldova se scufundă într-o criză politică ce pare fără ieșire

de M.Z.   •   22 Ian 2016   •   21:49
Presa străină: Republica Moldova se scufundă într-o criză politică ce pare fără ieșire 418
Furie împotriva corupției din rândul elitelor politice, respingerea manevrelor oligarhice și, în plan secund, competiție geopolitică între Rusia și Europa: Republica Moldova se scufundă într-o criză politică ce pare fără ieșire, comentează vineri AFP, potrivit agerpres.ro.
 
Zeci de mii de persoane au defilat vineri pe străzile capitalei Chișinău, pentru a cere alegeri anticipate, la două zile după învestirea unui al treilea guvern în mai puțin de un an. Aprobarea acestuia de către parlament, miercuri, a provocat furia manifestanților, care au încercat să ia cu asalt clădirea parlamentului, pentru a zădărnici ceremonia.
 
Însă, aceste manifestații nu sunt decât cele mai recente episoade ale unei crize politice care zguduie Republica Moldova - o țară săracă, cu 3,5 milioane de locuitori - de la anunțarea, la începutul lui aprilie, a ”dispariției” din sistemul bancar al republicii a circa un miliard de dolari, ceea ce reprezintă 15% din PIB-ul țării.
 
Potrivit AFP, Republica Moldova, situată între Ucraina și România, este văzută adesea ca un teren de confruntare între UE și Rusia, mai ales după adoptarea, în 2014, a Acordului de Asociere, fapt ce a provocat furia fostului ”stăpân rus”.
 
Populația republicii este în proporție de 78% de etnici români, minoritățile rusă și ucraineană reprezentând circa 15%. Cu toate acestea, la recentele proteste au manifestat unii lângă alții pro-europeni și pro-ruși, forțe de dreapta și forțe de stânga, care acuză actuala majoritate că folosește retorica pro-europeană pentru a camufla corupția, subliniază agenția de presă franceză.
 
Manifestanții își concentrează furia asupra controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, considerat ”eminența cenușie” a politicii moldovene și acuzat că ar trage sforile în noul guvern.
 
Iar situația nu pare să se aplaneze, liderii opoziției îndemnând la noi manifestații duminică și dând asigurări că nu-și vor abandona lupta până când vor fi organizate noi alegeri. Acestea, însă, de care ar beneficia partidele proruse, nu ar rezolva o criză politică ce necesită reforme profunde, dau asigurări analiștii politici.
 
”Perspectivele Republicii Moldova sunt sumbre și foarte nesigure”, explică analistul David Dalton de la Economist Intelligence Unit. ”Republica are nevoie de o largă mobilizare socială, care să reunească partea progresistă a elitelor politice, financiare, industriale sau de stat, pentru a asigura reforme instituționale. Mai exact, de o revoluție politică și socială”, conchide Dalton.
 
poza

Actualitate

Ce-i răspunde Dacian Cioloș unui român care a semnalat probleme la Aplicația ”Inspectorul Padurii”

Programul de monitorizare a defrișărilor și a transportului de material lemnos dă rateuri. Asta a aflat și premierul Dacian Cioloș, de la un bărbat care a postat pe pagina șefului Executivului datele unui camion...

31 Iul 2016  •  08:21

Carmen Avram, premiată pentru întreaga carieră

Carmen Avram, premiată pentru întreaga carieră

Echipa În Premieră a demonstrat de nenumărate de ori un profesionalism rar în România și acest lucru se vede și în premiile pe care echipa le-a adunat în decursul anilor, în...

poza

Show

Jean-Claude Van Damme, ieşire nervoasă în timpul unui interviu. Nimeni nu s-a aşteptat la aşa ceva - VIDEO

Jean-Claude Van Damme a avut un exces de furie în timpul unui interviu acordat pentru un post televiziune australian, după o serie de întrebări ce l-au deranjat, inclusiv una despre fosta lui aventură cu...

30 Iul 2016  •  16:47

sati