Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Titus Corlăţean, despre criza politică din Republica Moldova: „Trebuie promovată o poziţie comună Preşedinţie - Guvern - Parlament”

Titus Corlăţean, despre criza politică din Republica Moldova: „Trebuie promovată o poziţie comună Preşedinţie - Guvern - Parlament”

Titus Corlăţean, despre criza politică din Republica Moldova: „Trebuie promovată o poziţie comună Preşedinţie - Guvern - Parlament”
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Iun 2019   •   14:58

reşedinţia, Guvernul şi Parlamentul trebuie să promoveze o poziţie comună consolidată cu privire la situaţia politică din Republica Moldova, consideră senatorul PSD Titus Corlăţean. 

"Mai ales că vorbim despre Republica Moldova, toată încărcătura strategică şi profund românească a relaţiei dintre România şi Republica Moldova trebuie lăsate la o parte, toate interesele politice de grup politic, ideologice şi trebuie promovată o poziţie comună consolidată a statului român între instituţiile statului român. Şi mă refer în primul rând la Preşedinţie, Guvern şi, de ce nu, şi Parlament. Deci, poziţia trebuie să fie exprimată pe o voce unică, nu doar de preşedinte, că nu este singurul reprezentant în politica externă, dar e nevoie de o poziţie unitară", a declarat Titus Corlăţean, marţi, la Parlament. 

Senatorul PSD a adăugat că ceea ce altora, inclusiv României, li se cere în mod constant, respectarea statului de drept, asta însemnând şi respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, această chestiune "trebuie tratată în plan intern în Republica Moldova şi din plan extern fără selectivitate". 

În situaţia în care politicienii de la Chişinău, arată Corlăţean, au avut trei luni la dispoziţie să negocieze orice fel de coaliţie, de alianţe şi aceste trei luni nu au fost fructificate, singura autoritate care are această competenţă într-un stat democratic să calculeze termenele şi să ia decizii este Curtea Constituţională. 

"Această idee, de exemplu, de a cere Comisiei de la Veneţia de a propune, de a face o evaluare asupra deciziilor Curţii Constituţionale din Republica Moldova este o chestiune care pe mine mă surprinde, aş spune chiar şochează. Comisia de la Veneţia este un organism important de experţi europeni independenţi care formulează recomandări importante, dar ele sunt recomandări şi în niciun caz nu poate fi transformată într-o autoritate suprastatală. Deciziile Curţii Constituţionale, ne plac sau nu ne plac, trebuie respectate de toată lumea. Or, dacă acest apel, care este corect, la calm, la reţinere, la dialog politic nu dă rezultate într-un sens predictibil - şi probabil că va fi foarte dificil -, soluţia pe baza deciziei Curţii Constituţionale dintr-un alt stat care trebuie respectată de toţi actorii politici, inclusiv de Bruxelles şi de Comisia Europeană şi de Înaltul Reprezentant, doamna Mogherini, atunci soluţia firească în baza deciziilor Curţii Constituţionale din Republica Moldova este întoarcerea la popor, adică alegeri anticipate", a spus Corlăţean

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close