Antena 3 CNN Externe Roboții cu AI revoluționează producția de fructe, în lume: ”Marele avantaj este că pot lucra non-stop”

Roboții cu AI revoluționează producția de fructe, în lume: ”Marele avantaj este că pot lucra non-stop”

Roboții controlați de inteligența artificială revoluționează recoltarea căpșunelor în Cehia. Aparatele se află deja în probe în serele unei familii din apropiere de Brno. Nu doar că monitorizează cultura de căpșune, dar recoltează și fructele. În altă parte de lume, un robot zburător se plimbă prin livadă și culege merele coapte.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Feb 2024   •   18:28

Cultura de căpșune din serele de la Brno e monitorizată atent de roboți. Antreprenorii lucrează împreună cu o companie din Cehia care a creat mașinăriile astfel încât să optimizeze munca și să crească producția. 

”La Fermele Raěček am început de curând să cultivăm căpșune. Ne-am propus să cultivăm aceste plante, fără să utilizăm pesticide. Pentru a face asta, noi trebuie să știm ce se întâmplă cu plantele. Noi, de regulă, controlăm culturile, să depistăm bolile și dăunătorii și să vedem cât de mult s-au răspândit, dar asta necesită timp, e o treabă solicitantă.

Ne-am gândit că nu ar mai trebui să ne bazăm doar pe factorul uman. Am ajuns la concluzia că un automat, un robot, este capabil să preia acest efort și să facă o evaluare precisă, adică să identifice o problemă, să o localizeze, printr-o monitorizare permanentă a culturilor”, a precizat un antreprenor.

”În cooperare cu serele Raěček dezvoltăm un sistem robotizat autonom pentru monitorizarea plantelor. În acest sezon testăm de asemenea un alt robot pentru cules care să răspundă cererii crescute din acest sezon. Poate să culeagă mai mult de 25 de kilograme de căpsune pe oră, în functie de tip. Este echivalentul muncii unui om”, a spus un inițiator al proiectului.

Într-o altă parte de lume, pe continental american, roboții zburători culeg fructele din pomi. Folosesc tot inteligența artificială pentru a identifica și a aduna numai fructele care sunt coapte. Robotul transmite, de asemenea, date despre cantitatea și calitatea fructelor. Marele avantaj este că poate lucra non stop, indiferent dacă afară e zi sau noapte.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close