Antena 3 CNN Externe Studenţii francezi construiesc locuinţe pentru romi

Studenţii francezi construiesc locuinţe pentru romi

Studenţii francezi construiesc locuinţe pentru romi
Sursa foto: Foto: Intact Images
26 Sep 2010   •   10:42

Un grup de studenţi la Arhitectură a decis să instaleze adăposturi pentru romi la periferia oraşului Lille, iar prima locuinţă, construită din lemn şi având o suprafaţă de nouă metri pătraţi, a fost inaugurată sâmbătă, relatează Le Figaro, în ediţia online.

Adăpostul a fost construit de membrii grupului L'atelier solidaire, cu ajutorul familiilor de romi, pe un teren viran aflat în apropierea Facultăţii de arhitectură din Lille. Primul locatar al noilor adăposturi este Coco, în vârstă de 28 de ani, ajuns în Franţa împreună cu soţia sa, Argentina, şi cei trei copii ai lor, care locuiau până acum într-un cort, conform AFP.

Demersul a fost iniţiat după desfiinţarea mai multor tabere de romi din zonă în cursul verii. Unul dintre iniţiatorii proiectului, Yann Lafolie, a afirmat că studenţii vor să evite situaţia în care romii care au rămas la Lille să locuiască în corturi şi în condiţii de igienă precară.

"Condiţiile de viaţă trebuie să se îmbunătăţească aici şi acum. Nu putem aştepta ca temperaturile să ajungă la -5 sau -10 grade", a declarat Elodie Longuemart, membru al grupului din care fac parte studenţi la arhitectură şi peisagistică, locuitori din zonă, profesori, preoţi sau cercetaşi.

Iniţiatorii proiectului urmează să aibă joi o întâlnire cu locuitorii din zonă, pentru a discuta despre viitorul terenului viran, unde studenţii speră să construiască opt adăposturi unde să poată locui familii de romi alese în funcţie de vârsta copiilor.

Terenul, situat la periferia oraşului, aparţine municipalităţii din Lille, însă studenţii afirmă că aceasta este la curent cu proiectul lor.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: studenti Franta locuinte romi case
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close