Antena 3 CNN Externe Ușa NATO s-a deschis pentru Suedia. Ce a primit președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a debloca procesul

Ușa NATO s-a deschis pentru Suedia. Ce a primit președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a debloca procesul

Suedia este pe cale să fie primită în Alianța Nord-Atlantică, după un acord de ultimă oră între premierul suedez Ulf Kristersson și președintele turc Recep Erdogan.

Ușa NATO s-a deschis pentru Suedia. Ce a primit președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a debloca procesul
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   07:51

Liderul de la Ankara s-a întâlnit, aseară, cu premierul suedez şi cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

După această întânlinre, Stoltenberg a anunțat că Turcia renunță la opoziția sa față de admiterea țării nordice.

După mai bine de un an de blocaj, Turcia a acceptat să susțină aderarea Suediei la NATO. Președintele Recep Tayyip Erdogan a hotărât să renunțe la dreptul său de veto după întâlnirea cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg si cu premierul suedez Ulf Kristersson.

Citește și: Preşedintele Biden a ajuns la summitul NATO de la Vilnius

"Aceasta este o zi istorică, deoarece avem un angajament clar din partea Turciei de a prezenta documentele de ratificare Marii Adunări Naționale și de a lucra îndeaproape cu forul parlamentar turc pentru a asigura ratificarea. Apoi, este o zi istorică și pentru că Suedia se angajează în mod ferm să continue lupta împotriva terorismului, să lucreze îndeaproape cu Turcia și NATO", a declarat Secretarul General al NATO.

Suedia a acceptat să îşi extindă colaborarea cu Turcia în combaterea formațiunii PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan, declarat terorist în UE - și să reia exporturile de arme.

"Trebuie să spun că sunt foarte bucuros pentru faptul că noi trei ne-am dat mâna - președintele Turciei, Secretarul General al NATO şi eu însumi - în legătură cu această declarație comună și că facem astfel un pas foarte mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Așadar, a fost o zi bună pentru Suedia", a spus premierul Kristersson.

Înaintea întâlnirii cu premierul suedez și cu Secretarul General al NATO, Recep Tayyip Erdogan declara că va accepta aderarea Suediei la NATO doar dacă Turcia va fi primită, la rândul ei, în Uniunea Europeană. 

De asemenea, înainte de anunțul privind ridicarea opoziției din partea Turciei, guvernul de la Budapesta a anunțat că își va acorda poziția față de aderarea Suediei în funcție de Ankara.

Foto: Președintele turc (stânga), Secretarul General al NATO (centru) și premierul suedez (dreapta) la întâlnirea care a dus la deblocarea procesului de aderare a Suediei la NATO

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close