Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Noua pandemie care ameninţă planeta: gripa aviară, depistată la vaci

Noua pandemie care ameninţă planeta: gripa aviară, depistată la vaci

Cresc îngrijorările legate de răspândirea gripei aviare la vaci în Statele Unite. Una din cinci probe de lapte este pozitivă la fragmente virale, iar experţii se tem că din moment ce virusul a suferit mutaţii şi a ajuns să infecteze mamifere, există riscul ca într-o zi să poată infecta şi oameni.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2024   •   23:23

Gripa aviară este considerată un risc de pandemie de zeci de ani, dar, așa cum sugerează și numele, a afectat în principal păsările. Şi deşi este răspândită în efectivele de vaci din SUA, experţii spun că pericolul dispare odată cu pasteurizarea laptelui.

Depistarea ARN-ului viral în laptele din SUA nu reprezintă o preocupare prea mare pentru Europa. Importurile UE de lapte din SUA sunt "foarte aproape de zero" și "nesemnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește comerțul", a declarat un oficial UE pentru Politico.

Până în prezent, riscul pentru oameni este limitat, dar sunt multe lucruri pe care nu le știm despre această tulpină, deoarece este atât de nouă. A existat cel puțin un caz de transmitere la om a noii tulpini, dar nu există dovezi de transmitere de la om la om, un marker cheie al amenințării pandemice.

În UE, EFSA a recomandat o supraveghere sporită a mamiferelor, în special a celor aflate în apropierea unităților avicole afectate de gripa aviară. La ora actuală există vaccinuri care ar putea funcționa împotriva gripei aviare, dar nu este încă clar cât de eficiente ar fi acestea în raport cu o anumită tulpină și cât de repede ar putea companiile să accelereze producția.

Un purtător de cuvânt al companiei GSK a declarat pentru Politico că firma are un contract cu Autoritatea pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare din UE pentru a produce 85 de milioane de doze din vaccinul său pentru pregătirea pentru pandemii, Adjupanrix, dacă este necesar.
Adjupanrix este un vaccin antigripal "machetă" care ar putea fi adaptat la orice tulpină de gripă care ar apărea ca fiind cauza unei pandemii.

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat, de asemenea, vaccinul antigripal pandemic al AstraZeneca, care a fost testat folosind o tulpină de H5N1.

×
Subiecte în articol: gripa aviara vaci pandemie
Parteneri
Tatăl lui Adrian Sârbu, găsit inconştient şi cu o rană la abdomen
x close