Antena 3 CNN Externe Turcii construiesc un zid înalt de doi metri la graniţa cu Siria pentru a bloca migraţia ilegală şi contrabanda

Turcii construiesc un zid înalt de doi metri la graniţa cu Siria pentru a bloca migraţia ilegală şi contrabanda

Turcii construiesc un zid înalt de doi metri la graniţa cu Siria pentru a bloca migraţia ilegală şi contrabanda
Sursa foto: Foto: secretsofthefed.com
08 Oct 2013   •   10:24

Turcia construieşte un zid înalt de doi metri de-a lungul unei părţi a graniţei sale cu Siria, în încercarea de a stopa astfel trecerea ilegală a refugiaţilor sirieni dar şi a contrabandiştilor, informează The Daily Star, care citează agenţia Reuters.

Constructorii au început deja să lucreze la fundaţia zidului, la Nusaybin, la 10 km nord de oraşul sirian Qamishli, unde s-au desfăşurat frecvent lupte între kurzi, unităţi rebele şi triburi arabe.

"Nu am avut probleme cu securitatea la graniţă în Nusaybin până acum, însă în această regiune este extrem de uşor ca oamenii să treacă ilegal. Este aproape ca şi cum nu ar exista nicio graniţă", a afirmat un oficial guvernamental de la Ankara. rămas sub protecţia anonimatului.

Zidul s-ar întinde pe doar o fracţiune din graniţa de 900 km dintre cele două ţări, însă construirea acestuia subliniază temerile în creştere ale Ankarei faţă de extinderea violenţelor dinspre nordul Siriei, un câmp de luptă pentru numeroase grupări armate, în Turcia.

Turcia, care adăposteşte circa un sfert din cei două milioane de refugiaţi sirieni fugiţi de conflictul din ţara lor, este unul din cei mai înverşunaţi critici ai preşedintelui Bashar al-Assad şi un susţinător fervent al rebelilor care luptă împotriva acestuia.

Ankara a promis să îşi menţină politica "uşilor deschise" pentru cei care fug de lupte, deşi a închis uneori punctele de trecere a frontierei după lupte în apropierea acestora.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close