Antena 3 CNN Externe "Ucraina e ca un om care se îneacă și își trage salvatorul la fundul apei" | Președintele Poloniei, declarații dure, în contextul în care Varșovia anunță că nu mai livrează arme Kievului

"Ucraina e ca un om care se îneacă și își trage salvatorul la fundul apei" | Președintele Poloniei, declarații dure, în contextul în care Varșovia anunță că nu mai livrează arme Kievului

Polonia a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei în plan militar, de când a început invazia rusă, însă această situație e pe cale să se schimbe.

"Ucraina e ca un om care se îneacă și își trage salvatorul la fundul apei" | Președintele Poloniei, declarații dure, în contextul în care Varșovia anunță că nu mai livrează arme Kievului
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Sep 2023   •   15:13

Autoritățile de la Varșovia au decis să nu mai livreze armament Kievului.

Hotărârea a fost comunicată oficial de premierul polonez, după ce Ucraina a anunțat că dă în judecată Polonia și alte două state europene care au impus unilateral interdicții la importurile agricole ucrainene.

Stoparea livrării de arme dinspre Polonia poate pune în mare dificultate forțele militare ucrainene. Pe lângă multe alte echipamente militare, polonezii au trimis nu mai puțin de 320 de tancuri și 14 avioane de luptă de tip MIG 29 în Ucraina, semnalează Antena 3 CNN.

Totodată, Polonia este țara care a primit cei mai mulți refugiați ucraineni, aproximativ 500 de mii.

În contextul în care Kievul vrea și arme din Occident, dar și să-și exporte neîngrădit cerealele în statele Uniunii Europene, retorica declarațiilor dure cu Varșovia a escaladat.

Zelenski: "Unii prieteni europeni mimează solidaritatea și pregătesc scena pentru actorul de la Moscova"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Adunării Generale a ONU spunând, între altele: "Este alarmant să vedem cum unii dintre prietenii noștri din Europa joacă solidaritatea într-un teatru politic, realizând un thriller din cerealele".

El a adăugat că națiunile implicate "s-ar putea să pară să-și joace propriul rol, dar, de fapt, ele ajută la pregătirea scenei unui actor din Moscova".

De partea cealaltă președintele polonez Andrzej Duda a comparat comportamentul Ucrainei cu cel al unui om pe cale să se înece și își trage potențialul salvator la fundul apei.

"Ucraina se comportă ca o persoană care se îneacă și se agață de tot ce are la îndemână. O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă, capabilă să te tragă în adâncuri... pur și simplu îl îneacă pe salvator", a spus Duda, citat de presa internațională.

Răcirea relațiilor între Varșovia și Kiev are și o componentă electorală: în contextul alegerilor legislative de luna viitoare, partidul de guvernământ, PiS (Lege și Dreptate), vrea să-și securizeze voturile fermierilor și ale votanților din mediul rural, care se simt amenințați de importurile agricole ieftine din Ucraina.

Foto: Andrzej Duda (stânga) și Volodimir Zelenski (dreapta)

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close