Antena 3 CNN Externe Una din cele mai mari colecţii ştiinţifice din Europa se află în Elveţia

Una din cele mai mari colecţii ştiinţifice din Europa se află în Elveţia

Una din cele mai mari colecţii ştiinţifice din Europa se află în Elveţia
Sursa foto: Foto: vitra.com
20 Mai 2012   •   13:54

Una dintre cele mai mari colecţii ştiinţifice din Europa se găseşte în biblioteca Şcolii Politehnicii Federale din Lausanne, clădirea care o adăposteşte fiind extrem de îndrăzneaţă ca arhitectură, un loc fără limite, unic ca spaţiu pentru învăţare.
   
Rolex Learning Center este biblioteca EPFL (Ecole Polytechnique Federale Lausanne), fiind proiectată de architecţi ai firmei Sanaa din Tokyo.
   
Centrul are un design fluid extraordinar, la construcţia lui fiind solicitaţi ingineri în construcţii de poduri, întrucât are o arhitectură cu multe arcade ce duce cu gândul la valuri. Clădirea este dreptunghiulară, plană.
   
În interior, dealuri, văi şi platouri fac adesea ca marginile clădirii să fie invizibile. Nu există bariere vizuale între o zonă şi următoarea. Iar plafonul are 14 ochiuri de lumină, între care unul în forma cifrei opt. Geamurile exterioare sunt rotunde, având jaluzele care în funcţie de intensitatea luminii, se închid sau se deschid automat.
   
Construcţia a costat 105 milioane de franci elveţieni, jumătate din bani fiind suportaţi de stat, iar restul de sponsori, cel mai important fiind Rolex - una dintre cele mai prestigioase mărci de ceasuri de lux.
   
Proiectul propus de japonezii Kazuyo Sejima şi Ryue Nishizawa, partenerii de Sanaa Tokyo, a fost ales din 12 proiecte arhitecturale finaliste. Deşi a fost cel mai complicat, cel mai scump, autorităţile elveţiene au apreciat că prototipul a ceea ce părea "navă spaţială" era proiectul aşteptat pentru rolul ce avea să-l aibă în campus.
   
Proiectul Sanaa a fost desemnat câştigător în decembrie 2007, în urma competiţiei internaţionale, fiind deschis în februarie 2010.
   
În interiorul, Rolex Learning Center se găseşte biblioteca ce conţine 500.000 de lucrări tipărite - una dintre cele mai mari colecţii ştiinţifice din Europa, 10.000 de jurnale online şi 17.000 de e-books, având sisteme avansate de căutare.
   
Totodată, există zone de predare, inclusiv zece spaţii circulare, unele din  sticlă, unde se ţin seminarii, grupuri de lucru şi alte reuniuni.
   
Ecole Polytechnique Federale Lausanne este lider în domeniul tehnologiei şi ştiinţei, renumită pentru inovaţiile sale în cercetare şi învăţare. Acesta se află pe locul numărul unu în Europa, alături de Cambridge, în domeniile Inginerie, Informatică şi Tehnologie. Instituţia reuneşte peste 4.000 de cercetători şi 7.000 de studenţi.
   
Campusul are vedere spre Lacul Geneva şi Munţii Alpi.

×
Subiecte în articol: Elvetia colectie stat centru
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close