Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Summit UE-Turcia pe tema migraţiei la sfârşitul săptămânii

Summit UE-Turcia pe tema migraţiei la sfârşitul săptămânii

Summit UE-Turcia pe tema migraţiei la sfârşitul săptămânii
Sursa foto: Foto:newindianexpress.com
24 Noi 2015   •   13:09

Liderii Uniunii Europene şi Turciei se întâlnesc duminică la Bruxelles pentru a discuta despre migrare şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre Uniune şi Ankara, a anunţat preşedintele Uniunii Donald Tusk, relatează Reuters.
   
UE are neapărată nevoie de cooperarea Turciei pentru a opri afluxul de migranţi cu care se confruntă, în contextul în care războaiele din Siria, Irak şi Africa au declanşat un val de aproximativ un milion de refugiaţi care caută o viaţă mai sigură şi mai bună în state UE bogate numai anul acesta.
   
"Convoc un Summit UE-Turcia duminică, 29 noiembrie, la ora (locală) 16.00 (17.00, ora României). Scopul: redinamizarea relaţiilor noastre & oprirea valului migraţiei", a anunţat Tusk într-un mesaj postat luni pe Twitter. "Am luat această decizie în urma recomandării Comisiei (Europene) & unei conversaţii telefonice în această (luni) seara cu premierul Ahmet Davutoglu", adaugă el.
   
Tusk, care prezidează reuniunile liderilor UE, anunţa pe 12 noiembrie că intenţionează să organizeze o reuniune la Bruxelles cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, imediat după finalizarea unui acord cu privire la oprirea afluxului de migranţi.
   
El spunea atunci că era aproape sigur că această reuniune are să se desfăşoare în noiembrie. De atunci negocierile au continuat, potrivit unor oficiali şi diplomaţi.
   
Alţi 1,5 milioane de migranţi urmează să sosească în UE în 2016 şi altă jumătate de milion în 2017, potrivit unor estimări.
   
Chiar şi aşa, valul de refugiaţi către Europa este depăşit cu mult de numărul persoanelor care s-au refugiat în ţările care se învecinează cu Siria. În Turcia se află peste două milioane de oameni, în Liban un milion, iar în Iordania aproximativ 600.000.
   
În schimbul ajutorului autorităţilor turce în vederea ţinerii refugiaţilor în afara Europei, capitalele europene sunt dispuse să ofere Ankarei o accelerare a negocierilor de aderare la UE, blocate de mult timp, şi un ajutor financiar în valoare de trei miliarde de euro.
 

×
Subiecte în articol: criza imigranţilor migratie
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close