Antena 3 CNN Externe "Vom deveni și mai puternici!" | Vladimir Putin și-a început al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse cu o regie bine pusă la punct la Kremlin

"Vom deveni și mai puternici!" | Vladimir Putin și-a început al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse cu o regie bine pusă la punct la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de șase ani la Kremlin, într-un spectacol televizat, menit să sublinieze poziția de forță a acestui politician aflat la putere de aproximativ 25 de ani, ca șef de stat sau prim-ministru.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2024   •   12:53

Exact la ora locală 12, precedat de bătăile orologiului de la palatul prezidențial rus, Putin și-a început, pe muzică de fanfară, drumul peste covorul roșu, având drept capăt de ceremonial rostirea jurământului solemn, cu mâna pe Constituție.

"Jur ca în îndeplinirea mandatului de președinte (...), să respect drepturile și libertățile omului și ale cetățenilor, să respect și să apăr Constituția Federației Ruse...", a spus el, în prezența unei adunări de circa 2.000 de invitați.

În martie, Putin a câștigat cu 87% un scrutin prezidențial în fața a trei contracandidați "neproblematici", iar presa occidentală a scris că însuși liderul de la Kremlin i-ar fi selectat.

În vârstă de 71 de ani, Putin a dominat viața politică din Rusia în ultimii 24 de ani: a avut două mandate prezidențiale succesive între 2000 și 2008, a făcut, apoi, "schimb de roluri" cu prim-ministrul Dmitri Medvedev, a revenit la Kremlin în 2012 pentru un mandat extins la șase ani, a câștigat al patrulea mandat în 2018, a modificat Constituția pentru a putea rămâne la Kremlin până în 2036, când va avea 83 de ani și, în fine, a câștigat fără emoții scrutinul din primăvara acestui an.

În GALERIA FOTO următoare, imagini de la ceremonia de marți, de la Kremlin:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Potrivit analiștilor politici, președintele rus încearcă să reconstruiască puterea și dominația Moscovei asupra țărilor vecine, ca pe vremea URSS.

Forțele armate ruse sunt implicate în prezent în invazia pe scară largă în Ucraina, începută în februarie 2022 la ordinul liderului de la Kremlin.

Noul guvern rus, așteptat să fie învestit până la mijlocul lunii

Conform tradiției, actualul guvern rus condus de premierul Mihail Mișustin demisionează marți, după inaugurarea noului mandat prezidențial, pentru a-i permite șefului statului să formeze un nou executiv.

Potrivit unor informații din Duma de Stat, deputații ar putea aproba noul guvern până la data de 15 mai.

Observatorii politici internaționali așteaptă cu interes să vadă dacă ministrul de Externe Serghei Lavrov, în vârstă de 74 de ani, va fi desemnat din nou în această funcție, după 20 de ani petrecuți în post.

Există, de asemenea, speculații despre viitorul ministrului Apărării, Serghei Şoigu, al cărui adjunct, Timur Ivanov, a fost arestat recent pentru corupție.

Putin, la ceremonia de învestire: Vom deveni și mai puternici!

Potrivit Antena 3 CNN, Vladimir Putin și-a început discursul cu mulțumiri adresate participanților la așa-numita operațiune militară specială din Ucraina. 

"Securitatea poporului rus este, pentru mine, deasupra tuturor lucrurilor. Voința a milioane de oameni reprezintă pentru mine o forță colosală.

Asta înseamnă o încredere extraordinară în faptul că ne vom stabili singuri soarta. De dragul generației actuale și a celor viitoare, ați confirmat, încă o dată, corectitudinea drumului țării noastre.

Trecem cu demnitate prin această perioadă grea și vom deveni și mai puternici. Ne vom îndeplini planurile pe termen lung şi proiectele pe scară largă destinate dezvoltării (...)

Suntem deschiși relațiilor cu toate statele ce văd în Rusia un partener loial. Nu refuzăm dialogul cu statele din Vest. Alegerea le aparține. Noi vom merge pe același drum, fără a ceda presiunilor exercitate asupra noastră.

Suntem deschiși colaborării cu întreaga lume pentru susținerea stabilității şi securității noastre, pe principiile egalității de drepturi (...), într-o lume multipolară. Nu înseamnă că vom renunța la principiile noastre (...)

Să nu uităm că trebuie să educăm în rândurile generației tinere încrederea în puterea țării, în protejarea tuturor valorilor tradiționale, în unitatea de limbă și în cultura noastră multinațională. Voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a răspunde încrederii acordate (...)

Ceea ce facem acum este un gest de responsabilitate față de istoria noastră și de înaintașii noștri care au fost, mereu, uniți, și care au pus mereu pe primul loc patria", a spus Vladimir Putin în discursul de la preluarea celui de-al cincilea mandat prezidențial.

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close