Antena 3 CNN International News Oamenii îndoliați care au dus-o pe ultimul drum pe jurnalista Al Jazeera, au fost bătuți de forțele de ordine israeliene

Oamenii îndoliați care au dus-o pe ultimul drum pe jurnalista Al Jazeera, au fost bătuți de forțele de ordine israeliene

Oameni s-au adunat vineri pe străzile Ierusalimului pentru a asista la înmormântarea jurnalistei de la Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, care a fost împușcată miercuri în timp ce relata despre un raid militar în orașul Jenin din Cisiordania și au fost întâmpinați cu violență de poliția israeliană.

Oamenii îndoliați care au dus-o pe ultimul drum pe jurnalista Al Jazeera, au fost bătuți de forțele de ordine israeliene
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Mai 2022   •   17:27

Înmormântarea avea loc la o zi după o procesiune memorială care a adus mii de oameni în orașul Ramallah din Cisiordania.

Sute de oameni s-au adunat vineri înainte de înmormântare în fața spitalului St. Joseph din Ierusalimul de Est, unde trupul lui Abu Akleh a rămas până la înmormântare.

Musulmanii au făcut rugăciuni de vineri, iar cei îndoliați au scandat „pe jos, pe jos”, cerând ca sicriul lui Abu Akleh să fie purtat și transportat pe jos de la spital la Biserica Ortodoxă Greacă, unde urma să aibă loc slujba, iar apoi la locul de înmormântare.

Poliția israeliană a fost aliniată în afara spitalului, potrivit reporterilor CNN. 

Cei îndoliați au scos sicriul lui Abu Akleh din spital, dar au fost întâmpinați cu o rezistență puternică din partea poliției israeliene, care i-a obligat să transporte cadavrul cu mașina. Au fost lansate o bombe luminoase și gaze lacrimogene.

Imaginile live ale Al Jazeera au arătat că poliția israeliană îi bătea pe cei îndoliați cu bastoane în timp ce se luptau să transporte sicriul lui Abu Akleh.

Cadavrul a fost adus înapoi în spital și apoi transportat cu mașina, potrivit Al Jazeera.

Jurnalista palestinian-americană Al Jazeera, în vârstă de 51 de ani, a fost o voce proeminentă în întreaga lume arabă, oferind ceea ce mulți au spus că este „vocea suferinței palestinienilor” și „aspirațiile lor de libertate”.

Circumstanțele morții rămân neclare. Autoritatea Palestiniană a respins joi oferta Israelului de a realiza o anchetă comună, insistând asupra unui proces independent și jurând că îi judecă pe cei acuzați de uciderea ei la Curtea Penală Internațională (CPI).

Premierul palestinian Mohamed Shtayyeh a declarat joi pentru Al Jazeera că rezultatele investigației lor vor fi făcute publice în curând și vor include raportul autopsiei.

Israelul spune că investighează moartea lui Abu Akleh. Întrebat de CNN cum a fost ucisă, purtătorul de cuvânt internațional al IDF Amnon Shefler a spus joi că „nu știm încă” cine a împușcat-o.

Anchetatorii militari israelieni au confiscat armele unor trupe ale IDF ca parte a anchetei lor, a raportat joi Washington Post, citând un oficial al IDF.

Armele au fost luate pentru a putea fi puse la dispoziție pentru teste balistice, a spus oficialul.

Givara Al-Buderi, corespondent Al Jazeera și prieten personal apropiat al lui Abu Akleh, a spus că a văzut rana de intrare a unui glonț chiar deasupra sprâncenei drepte și i s-a spus de către medic că o parte a glonțului a rămas blocată în craniul lui  Abu Akleh.

Al-Buderi a fost chemat de medici pentru a ajuta la îndepărtarea hainelor lui Abu Akleh și pentru a o schimba pentru înmormântare.

„I-am scos hainele și a trebuit să-i punem o rochie albă”, a spus Al-Buderi pentru CNN, „Am încercat să-mi pun mâna în spatele capului ei, dar nu era nimic acolo.

Shireen Abu Akleh  a murit miercuri, după ce a fost împușcată în timp ce relata raidurile israeliene în orașul Jenin din Cisiordania.

Ea a fost transportată la spital în stare critică iar medicii au declarat-o decedată.

Jurnalista Al Jazeera purta vesta specifică reporterilor atunci când a fost împușcată.

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close