Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 803. Mai multe rachete de artilerie grea au lovit o centrală electrică din Donețk

Război în Ucraina, ziua 803. Mai multe rachete de artilerie grea au lovit o centrală electrică din Donețk

Război în Ucraina, ziua 803. Cinci rachete rusești de artilerie grea au lovit o centrală electrică din regiunea Donețk.

Război în Ucraina, ziua 803. Mai multe rachete de artilerie grea au lovit o centrală electrică din Donețk
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Sgt. Samuel Fletcher, US Marines
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mai 2024   •   15:57

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron
  • Finlanda ia în considerare construirea unei fabrici de TNT ca răspuns la războiul din Ucraina
  • UE începe să lucreze la un nou birou de inovare în domeniul apărării la Kiev
  • Ministrul Industriilor Strategice: Ucraina va produce mai multe arme în valoare de 10 miliarde de dolari dacă va fi finanţată
  • Rusia încearcă să recâştige controlul asupra insulei Nestryha din regiunea Kherson
  • Kievul susţine că Rusia a pierdut 475.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
  • Rusia anunță că a cucerit încă două localități din estul Ucrainei
  • Kiev: Planurile Rusiei de a efectua exerciții nucleare tactice nu sunt altceva decât șantajul nuclear continuu
  • Exerciţiile nucleare ruse anunţate luni sunt un răspuns la afirmaţiile "reprezentanţilor occidentali"
  • Un atac cu drone rusești întrerupe alimentarea cu energie electrică a unor părți din regiunea ucraineană Sumî
  • Vladimir Putin a instruit Statul Major General să se pregătească pentru exerciții privind utilizarea armelor nucleare non-strategice
  • Rușii au lansat bombe ghidate în regiunea ucraineană Herson
  • Mai multe rachete de artilerie grea au lovit o centrală electrică din Donețk
  • Zeci de tancuri și blindate rusești, distruse în Donețk, prezentate într-un material video de Ucraina
  • Zece persoane au fost rănite, în ziua de Paște, după un atac rusesc asupra orașului Harkov
  • Ministrul de Externe al Poloniei, vizită în SUA pentru a discuta problemele de securitate și războiul din Ucraina
  • Armata rusă afirmă că a preluat controlul asupra unei noi localităţi în estul Ucrainei

Update 22:00. Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron

Rusia a declarat că exerciţiile, care vizează arme nucleare nestrategice care pot fi folosite în situaţii de luptă, sunt un răspuns la "declaraţiile provocatoare" ale oficialilor occidentali, inclusiv ale lui Macron, informează Financial Times.

Preşedintele Franţei a reafirmat săptămâna trecută că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, în timp ce a avertizat asupra ameninţării pe care invazia Rusiei o reprezintă pentru Europa.

Update 21:00. Finlanda ia în considerare construirea unei fabrici de TNT ca răspuns la războiul din Ucraina

"Trebuie să creştem semnificativ producţia de explozibili. Prin urmare, trebuie să luăm serios în considerare rolul industriei naţionale în această chestiune", a declarat ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen.

Update 20:00. UE începe să lucreze la un nou birou de inovare în domeniul apărării la Kiev

Uniunea Europeană a început să lucreze la înfiinţarea unui nou birou pentru inovaţie în domeniul apărării la Kiev, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, la 6 mai, în cadrul Forumului UE-Ucraina pentru industriile de apărare.

Update 19:00 Ministrul Industriilor Strategice : Ucraina va produce mai multe arme în valoare de 10 miliarde de dolari dacă va fi finanţată

"Avem capacităţi suplimentare necontractate şi dorim ca acestea să fie finanţate în detrimentul fondurilor europene", a declarat pe 6 mai ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamyshin.

Update 18:00 Rusia încearcă să recâştige controlul asupra insulei Nestryha din regiunea Kherson

Vorbind la televiziunea naţională, un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Sudice, a declarat că trupele Moscovei au încercat fără succes să ia cu asalt poziţiile ucrainene de trei ori, pierzând patru tancuri în acest proces.

Update 17:00. Kievul susţine că Rusia a pierdut 475.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 475.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 1.040 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.380 de tancuri, 14.213 vehicule blindate de luptă, 16.477 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.250 de sisteme de artilerie, 1.057 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 791 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.683 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Update 15:57. Forțele ruse au preluat controlul asupra așezărilor Soloviove și Kotliarivka din estul Ucrainei, a anunțat luni Ministerul Apărării de la Moscova, informează Reuters.

Rusia a făcut progrese lente, dar constante, de la cucerirea Avdiivka, mai multe sate din zonă căzând în mâinile forțelor lui Putin.

Update 15:10. Planurile Rusiei de a efectua exerciții nucleare tactice nu sunt altceva decât șantajul nuclear continuu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev.

„Nu vedem aici nimic nou, cu excepția efectului informațional și a declarațiilor... Șantajul nuclear este o practică constantă a regimului lui Putin”, a declarat Andri Iusov la postul național de televiziune.

Update 13:25. Exerciţiile nucleare ruse anunţate luni sunt un răspuns la afirmaţiile "reprezentanţilor occidentali", între care preşedintele francez Emmanuel Macron, privind posibila trimitere de "soldaţi ai NATO" în Ucraina, a explicat Kremlinul, relatează AFP.

Mai devreme în cursul zilei, Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata sa va organiza "într-un viitor apropiat" exerciţii nucleare la care vor participa în special trupe staţionate în apropiere de Ucraina, drept răspuns la "ameninţările" liderilor occidentali.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, contactat de AFP în privinţa acestei chestiuni, a spus că este vorba despre afirmaţiile lui Emmanuel Macron, al unor "reprezentanţi britanici" şi al unui "reprezentant al Senatului american, dacă nu mp înşel".

Aceşti lideri "au vorbit despre voinţa şi chiar despre intenţia de a trimite contingente armate în Ucraina, respectiv de plasa soldaţi ai NATO în faţa armatei ruse", a afirmat el.

Dmitri Peskov a estimat că este vorba despre "un nou ciclu de escaladare a tensiunilor", denunţând "retorica foarte periculoasă" a preşedintelui francez.

Emmanuel Macron a vorbit din nou la începutul lui mai despre posibilitatea de a trimite trupe occidentale în teren în Ucraina dacă Moscova străpunge "liniile frontului" şi dacă Kievul o va solicita.

"Să excludem asta a priori, înseamnă să nu învăţăm lecţiile ultimilor doi ani", în condiţiile în care ţările NATO au exclus iniţial trimiterea în Ucraina de tancuri şi avioane, iar în final s-au răzgândit, a adăugat el.

Şeful statului francez a creat deja o controversă spre sfârşitul lui februarie afirmând că această trimitere de trupe nu trebuie "să fie exclusă" pe viitor.

Majoritatea statelor europene, precum şi SUA, s-au demarcat de afirmaţiile sale, chiar dacă după aceea au părut să facă un pas în aceeaşi direcţie după avansurile trupelor ruse pe frontul de est, notează AFP.

Update 12:00. Un atac cu drone rusești întrerupe alimentarea cu energie electrică a unor părți din regiunea ucraineană Sumî. Peste 400.000 de oameni au rămas fără energie electrică.

Atacul cu drone a întrerupt alimentarea cu energie electrică a peste 400.000 de consumatori din unele părți ale regiunii ucrainene Sumî, au anunțat luni oficialii, după ce Kievul a declarat că forțele sale de apărare aeriană au doborât 12 drone în regiune în cursul nopții, relatează Reuters.

Lucrările de restabilire a electricității continuă. 91 de localități din cele 1.325 afectate mai erau fără curent electric în regiune, a declarat operatorul rețelei naționale Ukrenergo pe Telegram.

„Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în așezările afectate și în unele părți ale orașului Sumî", a declarat administrația militară a regiunii.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 13 drone de atac împotriva Ucrainei. Sistemele de apărare antiaeriană au doborât 12 dintre acestea deasupra regiunii Sumî, scrie Mediafax. 

Update 11.15. Vladimir Putin a instruit Statul Major General să se pregătească pentru exerciții privind utilizarea armelor nucleare non-strategice, a anunțat Ministerul Apărării.

"Pentru a crește gradul de pregătire a forțelor nucleare non-strategice în vederea îndeplinirii misiunilor de luptă, Statul Major General a început pregătirile pentru desfășurarea de exerciții cu formațiunile de rachete ale Districtului Militar Sud", se arată în comunicat.

Manevrele vor avea loc în viitorul apropiat și vor implica, de asemenea, aviația și marina militară.

Scopul exercițiului este de a menține pregătirea personalului și a echipamentului unităților pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare non-strategice pentru a răspunde și a asigura integritatea teritorială și suveranitatea statului.

Se menționează că acesta este, de asemenea, un răspuns la "declarațiile și amenințările provocatoare ale unor oficiali occidentali individuali" împotriva Rusiei, scrie ria.ru.

Update 09:50. Doi ucraineni de 26 și 36 de ani, aflați de câteva zile pe munte, rătăciți și extenuați, sunt căutați de salvamontiștii maramureșeni.

Conform Salvamont Maramureș, căutările au loc în Munții Maramureșului, în zona abruptă a Vârfului Pop Ivan.

Doi cetățeni ucraineni de 26 și 36 ani, rătăciți și extenuați, de află de câteva zile pe munte.

„S-a reușit o localizare a lor de către colegii de la STS Maramureș. În acțiunea de căutare salvare a plecat o echipă a SPJ Salvamont Maramureș împreună cu o echipa a Poliției de Frontieră Valea Vișeului din cadrul ITPF Sighetu Marmației”, transmite sursa citată.

Update 08:30. Rușii au lansat bombe ghidate în regiunea ucraineană Herson, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de Ukrainska Pravda.

Inițial, Forțele Aeriene au raportat că în apele Mării Azov a existat o activitate aviatică tactică inamică și că a existat o amenințare de a folosi arme aeriene de distrugere.

Ulterior, Forțele Aeriene au adăugat că există „lansări de bombe aeriene ghidate de către aviația tactică în regiunea Herson”.

Alerta aeriană a fost anulată la ora 6 în regiunea Herson.

Forțele aeriene ucrainene au declarat luni că sistemele lor de apărare aeriană au distrus 12 din cele 13 drone de atac lansate de Rusia, relatează Reuters.

Dronele au fost distruse deasupra regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, au precizat forțele aeriene pe Telegram. Nu este clar ce s-a întâmplat cu drona care nu a fost doborâtă.

Update 00:00. Forțele ruse au lovit duminică, în ziua de Paște, termocentrala Sloviansk din regiunea Donețk cu cinci rachete de artilerie grea, distrugând mai multe locații ale centralei electrice.

Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Administrației militare a orașului Mikolaivka, Volodimir Proskunin.

Din fericire, nu au fost raportate victime. Deocamdată nu au fost oferite detalii cu privire la amploarea pagubelor.

Din primele informații nu este clar dacă centrala electrică, cu o capacitate de 830 de megawați și situată chiar în afara Sloviansk, este în prezent operațională și generează energie.

Război în Ucraina, 5 mai 2024 | Volodimir Zelenski, mesaj de Paște: "Astăzi rugăciunea noastră este pentru toți ucrainenii"

Război în Ucraina, 4 mai 2024 | Șase răniți, în urma unui atac rusesc cu drone în regiunile ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk

Război în Ucraina, 3 mai 2024 | Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc

Război în Ucraina, 2 mai 2024 |  Incendiu uriaș la Odesa, după un atac rusesc cu rachete balistice

Război în Ucraina, 1 mai 2024 | Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close