Antena 3 CNN International News Rusia anunță cât au voie inspectorii AIEA să stea la centrala nucleară Zaporojie

Rusia anunță cât au voie inspectorii AIEA să stea la centrala nucleară Zaporojie

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) urma să inspecteze, joi, instalațiile în funcțiune ale centralei nucleare Zaporojie și să viziteze reactoarele nucleare.

Rusia anunță cât au voie inspectorii AIEA să stea la centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Sep 2022   •   18:29

Misiunea va rămâne în perimetrul obiectivului nuclear până sâmbătă, 3 septembrie.

Anunțul a fost făcut de Evghenii Balițki, guvernatorul instalat de ruși în zonele ocupate din regiunea centralei, citat de RIA Novosti, semnalează CNN.

Inspectorii internaționali au ajuns joi după-amiază la centrala nucleară, după ce au fost întârziați circa 3 ore pe partea ucraineană a liniei frontului, în contextul unor noi bombardamente în orașul învecinat, Energodar, pentru care Moscova și Kievul se acuză, din nou, reciproc.

Rafael Grossi, directorul AIEA, a indicat că sunt "planuri privind o prezență permanentă" a experților internaționali la centrala nucleară.

Potrivit RIA Novosti, un reprezentant al agenției ruse pentru energie nucleară, Rosatom, le-a prezentat centrala membrilor delegației AIEA.

Ucraina nu garantează securitatea misiunii AIEA la Zaporojie

Oficialul rus a arătat și consecințele bombardamentelor în zona complexului nuclear-electric, bombardamente pe care Moscova le atribuie forțelor Kievului.

Într-o altă dezvoltare a evenimentelor legate de Zaporojie, Ucraina a transmis, joi, că nu poate garanta siguranța inspectorilor AIEA la centrala nucleară.

Calificând drept "un dezastru" situația din jurul centralei, ministrul ucrainean pentru Energie Gherman Galușcenko a menționat că lui Rafael Grossi, șeful AIEA, i s-a spus, de către partea ucraineană, că securitatea delegației "este în responsabilitatea" membrilor acesteia.

Șeful AIEA părea dispus să-și asume acest risc, a mai spus ministrul ucrainean.

Galușcenko a menționat că înțelege că misiunea AIEA are "un anumit acord de securitate cu rușii" și a indicat că mai mulți membri ai echipei de experți vor rămâne la fața locului pentru câteva zile, dar a precizat că șeful Agenției Internaționale urmează să se întoarcă în cursul zilei de joi la Novooleksandrivka, în zona controlată de ucraineni.

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close