Antena 3 CNN Life Oameni Români, buni europeni. Nicolae Zamfir, fizicianul care a pus România pe harta cercetării mondiale

Români, buni europeni. Nicolae Zamfir, fizicianul care a pus România pe harta cercetării mondiale

Români, buni europeni. Nicolae Zamfir, fizicianul care a pus România pe harta cercetării mondiale
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    05 Noi 2013   •   09:06

Există printre noi oameni care fac minuni. Există români care cred în România şi care ar face orice ca numele ţării noastre să fie dus pe cele mai înalte culmi, dar sunt din ce în ce mai puţini aceşti oameni. Mulţi şi-au pierdut optimismul şi speranţa că România mai poate fi în prima linie.

Campania "Români, buni europeni", iniţiată de Antena 3, îi aduce în prim-plan, acolo unde le este locul. Nu numai la noi în ţară, ci şi peste hotare, pentru că ei sunt purtătorii de steag ai României.  


Timp de o lună veţi vedea români aproape neştiuţi, care fac din ţara noastră o altfel de ţară, o Românie aşa cum ne-o dorim cu toţii. Personajele pe care le veţi urmări pot fi acei oameni care schimbă imaginea României în lume. 
 
Unul dintre cei care încă mai crede în România şi valorile ei europene este fizicianul Nicolae Zamfir, director general la Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei". Este unul dintre cei mai buni oameni de ştiinţă români şi are sub ochi cel mai important proiect românesc al ultimilor ani: aşa-numitul Laser de la Măgurele.

Nicolae Zamfir s-a luptat cu prejudecăţile ca să poată să îşi urmeze visul. În facultate a fost cel mai bun în materie de fizică nucleară. 
 
"După facultate, era legea că trebuie mers în producţie, nu se poate merge direct în cercetare şi mi-am făcut stagiatura ca profesor de liceu în Bucureşti", îşi aminteşte Nicolae Zamfir.
 
Cariera de profesor nu l-a mulţumit însă, aşa că şi-a încercat norocul la Institutul Măgurele, care era raiul cercetării româneşti în acea perioadă. De acolo s-au deschis noi oportunităţi.
 
"În Statele Unite am fost invitat pentru trei luni, acele trei luni s-au transformat într-un an, un an s-a transformat în 14 ani", mai spune Zamfir.
 
A lucrat la un laborator naţional de lângă New York, apoi s-a mutat la prestigioasa Universitate Yale. Când s-a întors acasă, a luat frâiele instituţiei care l-a format şi a pus Măgurele pe harta mondială a cercetării nucleare cu proiectul ELI - Extreme Light Infrastructure. E vorba despre becurile dintr-o sută de miliarde de blocuri cu 10 etaje, concentrate într-un singur fascicol luminos. Atât de puternic, încât nici cercetătorii nu ştiu exact la ce să se aştepte.  
 
În 2015 va fi gata, iar oameni din ştiinţă din întreaga lume vor concura pentru şansa unui experiement la Măgurele. 
 
Cea mai mare bucurie însă vine din faptul că prin proiectul de la Măgurele, România este din nou pusă pe harta cercetării mondiale. 
 
"Nu, nu putem să îmi doresc mai mult, sunt extraordinar de fericit că am şansa aceasta de a conduce un proiect într-un loc pe care îl îndrăgesc şi sunt sigur că este capabil să implementeze un astfel de proiect", mărturiseşte Românul Nicolae Zamfir.

 
 

×
Subiecte în articol: Romani buni europeni
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close