Antena 3 CNN Life Oameni Şapte femei care au schimbat lumea

Şapte femei care au schimbat lumea

Şapte femei care au schimbat lumea
Sursa foto: Foto: Museum of London
03 Mar 2015   •   11:44

În săptămâna dinaintea Zilei Internaţionale a Femeii, CNN prezintă portretele a şapte femei care au schimbat lumea. Sunt femei care au revoluţionat perspectiva oamenilor asupra societăţii, au făcut descoperiri ştiinţifice care au transformat medicina şi au instituit legi care au schimbat societatea în bine.

Harriet Beecher Stowe – aboliţionistă şi scriitoare americană

Romanul scris de Stowe, Coliba Unchiului Tom (1852) , înfăţişează viaţa afro-americanilor sub sclavie. Romanul a fost foarte bine primit în SUA şi Anglia, dar a atras ura celor din sudul Statelor Unite care erau în favoarea sclaviei. Când a întâlnit-o pe Stowe, Abraham Lincoln i-a spus: “Deci aceasta este mica bătrănă care a început acest nou război!”



Emmeline Pankhurst – a luptat pentru dreptul femeilor de a vota

În 1858, când s-a născut Emmeline Pankhurst, femeile aveau puţine drepturi în Marea Britanie şi nu li se permitea să voteze. Emmeline şi cele două fiice ale ei și-au dedicat viața obținerii dreptului la vot pentru femei. Au dezvoltat strategii, şi-au organizat susţinătorii într-un grup de presiune, au participat şi organizat marșuri de protest, legându-se chiar cu lanțuri de gardurile clădirilor publice pentru a-și populariza cauza.

De asemenea, au realizat diferite produse pentru a face publicitate și pentru a strânge bani pentru această cauză. În 1918, după o campanie lungă și înverșunată, femeilor cu vârste de peste 30 de ani li s-a dat dreptul la vot.



Anne Frank - figură-simbol a victimelor naziştilor

Victimă a genocidului nazist din al Doilea Război Mondial, fata evreică de origine germană este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ţinut în ascunzătoarea sa din Amsterdam, înainte de a fi arestată. Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, este considerat un document istoric al Holocaustului. Anne Franck este o figură-simbol a victimelor naziştilor.



Simone de Beauvoir – simbol al feminismului francez

Simone de Beauvoir a fost o eseistă, scriitoare şi o figură de marcă a existenţialismului şi a feminismului în Franţa, militantă a mişcării intelectuale contestatare de după război. Simone de Beauvoir este autoarea cărţii „Al doilea sex”, lucrare ce analiza felul în care femeile au fost tratate şi percepute de-a lungul istoriei. Volumul a fost inclus pe lista cărţilor interzise de Vatican.



Rosalind Franklin - A fost un biofizician britanic care a contribuit semnificativ la înțelegerea structurilor fine moleculare ale ADN-ului, ARN-ului şi virusurilor.

Descoperirea structurii ADN-ului i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă modul în care informația genetică este trecută de la părinti la copii.



Billie Jean King – legendă a tenisului

Billie Jean King este o jucătoare profesionistă de tenis, câştigătoare a 12 turnee de Grand Slam la simplu şi încă 27 la dublu.



Wangari Maathai - Luptătoare africană pentru protejarea mediului înconjurător

La 8 octombrie 2004, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru „contribuția sa la dezvoltarea democrației și menținerea păcii”, întrucât „pacea nu poate exista fără un mediu înconjurător în bună stare funcțională”.



×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close