Antena 3 CNN Life Știinţă Realizare revoluţionară în medicină. Ce au reuşit să creeze cercetătorii japonezi: "Am pornit de la o singură celulă"

Realizare revoluţionară în medicină. Ce au reuşit să creeze cercetătorii japonezi: "Am pornit de la o singură celulă"

Realizare revoluţionară în medicină. Ce au reuşit să creeze  cercetătorii japonezi: "Am pornit de la o singură celulă"
de O.P.    |    26 Noi 2014   •   07:59

O echipă de cercetători japonezi a reușit să creeze un nefron, unitatea morfologică și funcțională a rinichiului, pornind de la o singură celulă prelevată de la un șoarece, informează marți EFE, menționând că aceasta este un pas important în dezvoltarea unor metode de regenerare a rinichiului.

'Dacă reușim să dezvoltăm o metodă pentru a folosi o celulă umană și să o combinăm cu celule stem pluripotente induse (iPS), vom putea folosi toate acestea în domeniul medicinii regenerative", a explicat conducătorul studiului, Shinji Kitamura, de la Universitatea Okayama.

Fiecare nefron este constituit din mai multe segmente anatomice care intervin în formarea urinei. Un rinichi conține aproximativ un milion de nefroni.

Cercetătorii niponi au izolat o celulă din rinichiul unui șoarece și au plasat-o într-un mediu cu textură gelatinoasă care a favorizat creșterea celulei pe toate direcțiile. După trei săptămâni, celula a căpătat forma unui nefron, o parte a sa având funcția de a genera urină.

Oamenii de știință speră să perfecționeze metoda și să o repete cu material genetic uman pentru a o combina cu iPS — celule care sunt capabile să se transforme în orice tip de țesut.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close