Antena 3 CNN Life Știinţă Un nivel ridicat de zahăr și grăsimi în sânge crește riscul de anxietate și depresie | Rezultatele unui studiu realizat pe sute de mii de persoane

Un nivel ridicat de zahăr și grăsimi în sânge crește riscul de anxietate și depresie | Rezultatele unui studiu realizat pe sute de mii de persoane

Un studiu recent a descoperit o legătură între nivelul ridicat de zahăr din sânge, grăsimile din sânge și un risc crescut de anxietate, depresie și tulburări legate de stres.

Un nivel ridicat de zahăr și grăsimi în sânge crește riscul de anxietate și depresie | Rezultatele unui studiu realizat pe sute de mii de persoane
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    11 Apr 2024   •   14:40

Cercetătorii au analizat datele a peste 211.000 de persoane și au constatat că nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge și trigliceride au fost asociate cu un risc crescut pentru aceste boli mintale cu 20 de ani înainte de diagnosticare.

Nivelurile mai ridicate de glicemie și trigliceride au fost asociate cu un risc crescut de depresie, anxietate și tulburări legate de stres.

Nivelurile mai ridicate de colesterol "bun" (HDL) au fost asociate cu un risc mai mic de depresie, anxietate și tulburări legate de stres.

Studiul publicat recent în JAMA Network OpenTrusted Source a examinat mai mulți biomarkeri și modul în care aceștia au fost asociați cu riscul participanților de depresie, anxietate și tulburări legate de stres.

Descoperirea sugerează că monitorizarea glicemiei, a trigliceridelor și a colesterolului HDL poate ajuta la identificarea persoanelor cu risc crescut de boli mintale.

Intervențiile care vizează reducerea glicemiei și a trigliceridelor pot ajuta la prevenirea bolilor mintale.

Studiul nu dovedește însă că glicemia și trigliceridele cauzează boli mintale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri și pentru a înțelege mai bine relația dintre factorii metabolici și bolile mintale, arată Medical News Today.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close