Antena 3 CNN Life Oameni "Când atingeau clapele pianului, mâinile ei păreau vrăjite". Povestea femeii care a schimbat istoria muzicii

"Când atingeau clapele pianului, mâinile ei păreau vrăjite". Povestea femeii care a schimbat istoria muzicii

"Când atingeau clapele pianului, mâinile ei păreau vrăjite". Povestea femeii care a schimbat istoria muzicii
de O.P.    |    13 Sep 2012   •   08:38
Clara Josephine Schumann (născută Clara Josephine Wieck) (13 septembrie 1819 la Leipzig – 20 mai 1896 la Frankfurt pe Main) a fost o pianistă și compozitoare germană și soția compozitorului Robert Schumann.

Tatăl Clarei Schumann, Friedrich Wieck a studiat teologia, dar datorită pasiunii sale pentru muzică a învățat să cânte la pian și mai târziu a fondat o fabrică de piane și un centru de împrumutat partituri.

Friedrich Wieck care a fost desemnat să se ocupe de educația copiilor săi era văzut ca autoritar și stict, dar nu nedrept. Întreaga sa atenție a fost dedicată Clarei Schumann pe care, datorită talentului său muzical, voia să o facă cunoscută cât mai repede posibil drept un copil minune și o virtuoază a pianului.

Drept urmare a retras-o din învățământul public și i-a dat lecții private, astfel încât concetrarea pe învățarea și perfecționarea cântatului la pian să nu fie perturbate de influențe exterioare.

Tendința sa de a controla totul la Clara Schumann s-a transformat mai târziu în trăsături tiranice ajungând până acolo încât a vrut s-o țină la distanță de Robert Schumann.

De abia după ce influența tatălui s-a diminuat, Clara Schumann a început să cânte în concertele sale piese de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach și Robert Schumann. Înainte repertoriul său era format din compozitori ca Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles și Henri Herz.

CLARA SCHUMANN
, pianista şi compozitoarea germană omagiată de GOOGLE printr-un GOOGLE DOODLE special, a murit pe 20 mai 1896, la Frankfurt pe Main.

×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close