Antena 3 CNN Politică Alegerile locale ar putea fi comasate cu cele parlamentare în 2024. PSD nu vrea să îşi asume această variantă

Alegerile locale ar putea fi comasate cu cele parlamentare în 2024. PSD nu vrea să îşi asume această variantă

A început vacanţa parlamentară, însă coaliţia trebuie sa lămurească una dintre marile controverse pentru anul viitor, şi anume alegerile comasate. 

Alegerile locale ar putea fi comasate cu cele parlamentare în 2024. PSD nu vrea să îşi asume această variantă
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Xenia Croitoru    |    23 Dec 2022   •   09:41

Mai exact, PNL ar vrea ca în anul 2024 să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare, dar PSD nu vrea să îşi asume pentru moment o astfel de variantă. 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar fi anunţat în coaliţie că partidul său nu susţine varianta comasării. 

Totuşi, legea trebuie modificată cu cel puţin un an înainte de alegeri dacă se merge pe o astfel de variantă.

Citeşte şiTop trei gafe memorabile în politică, în 2022. "Perle" ale politicienilor români

Deşi mai sunt aproximativ doi ani până în cel mai fierbinte an electoral, PNL insisă cu comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, iar PSD nu ar vrea în acest moment să îşi asume o astfel de variantă.

UDMR nici nu vrea să audă de comasare, din cauza faptului că un partid mic ar fi total în dezavantaj dacă ar merge pe varianta comasării alegerilor. 

Dacă se ia o astfel de decizie în coaliţie, legislaţia electorală va trebui să fie modificată în primăvara anului viitor cel mai târziu. 

Miza liberlilor este de a-și conserva numărul de mandate atât la nivel parlamentar, cât și local. Astfel, PNL ar putea să-și protejeze primarii de racolări și presiunile pe care social-democrații le-ar putea face odată ajunși în fruntea Guvernului. 

La nivelul conducerii PNL, dar și la PSD s-a discutat scenariul ca cele două partide să rămână parteneri de guvernare și după 2024, social-democrații și liberalii urmând să-și împartă între ei șefia Guvernului și președinția.

×
Subiecte în articol: alegeri locale alegeri parlamentare
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close