Antena 3 CNN Politică Băsescu cere ca maidanezii neadoptaţi să fie eutanasiaţi. "Nu putem pune câinii mai presus de oameni"

Băsescu cere ca maidanezii neadoptaţi să fie eutanasiaţi. "Nu putem pune câinii mai presus de oameni"

Băsescu cere ca maidanezii neadoptaţi să fie eutanasiaţi. "Nu putem pune câinii mai presus de oameni"
Sursa foto: Foto: strays.in
de M.Z.    |    03 Sep 2013   •   19:40

Preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel la Guvern, marţi, să emită o OUG prin care să stabilească "un termen scurt sau rezonabil" în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.


"Fac apel la Guvern, pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare, fac apel la Guvern să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi", a declarat, marţi, preşedintele Traian Băsescu. 

Şeful statului a mai spus că metoda castrării este e o soluţie pe termen lung, care, "din 2004, s-a dovedit că nu dă rezultate".
 
"Oamenii trebuie să se simta în siguranţă în parcuri, nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil, să mai moară un om sfâşiat de câini, ca să luăm această masură. 
 
Pe tot teritoriul să se dea un termen de adoptare al câinilor fără stăpân, iar cei neadoptaţi, îmi pare rău, vor fi eutanasiaţi, nu putem pune câinii mai presus de oameni", a punctat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, castrarea câinilor prelungeşte timpul până la care animalele acestea vor dispărea - 12-15-18 ani. "Castrarea e o soluţie pe termen lung, care s-a dovedit că nu dă rezultate", a spus preşedintele.

Potrivit lui Băsescu, rezultatul actualei legislaţii care vizează castrarea şi îngrijirea câinilor s-a dovedit un eşec. "Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil", a spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că şi el iubeşte animalele, spunând că are acasă cinci câini, pe care i-a adunat de pe stradă şi i-a vaccinat.
 
Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi în apropierea Parcului Tei din sectorul 2.
 
Citeşte şi Onţanu, după ce un copil a fost sfâşiat de maidanezi: Primăria sectorului 2 nu are atribuţii în strângerea câinilor vagabonzi

O femeie muşcată de maidanezi e în stare gravă, la o zi după ce un câine a sfâşiat un copil
 
 
În ianuarie 2011, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.
 
Sesizarea CC a fost făcută de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL. 
 
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru câinii fără stăpân, care trebuie strânşi "cât mai curând" de pe străzi, într-un termen de "câteva luni". El spunea atunci că găsise deja soluţii, în colaborare cu ONG-urile.
 
Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se putea realiza după ce autorităţile locale consultau populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".
 
De asemenea, câinii trebuiau ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se preciza în actul normativ. 
 
 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close