Antena 3 CNN Politică Iohannis, după întâlnirea cu Grindeanu pe tema Bugetului: Trebuie să recunosc, sunt îngrijorat

Iohannis, după întâlnirea cu Grindeanu pe tema Bugetului: Trebuie să recunosc, sunt îngrijorat

Iohannis, după întâlnirea cu Grindeanu pe tema Bugetului: Trebuie să recunosc, sunt îngrijorat
Sursa foto: Foto: www.presidency.ro
de M.Z.    |    14 Feb 2017   •   11:40

UPDATE 11.40 - Klaus Iohannis blochează bugetul pe 2017. Deşi l-a studiat încă de acum două săptămâni, când CSAT şi-a dat avizul pe proiect, preşedintele spune că nu promulgă deocamdată pentru că datele economice pe care se bazaeză nu pot fi susţinute. Este concluzia la care a ajuns preşedintele Klaus Iohannis după discuţiile cu premierul Grindeanu şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, după întâlnirea cu premieriul Sorin Grindeanu și ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, pe tema bugetului, că este îngrijorat, adăugând că există riscul să se depășească deficitul.

”Există riscul real să se depășească deficitul de 3%, nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare, așa-numitele credite de angajament, sunt prevăzute de 54 miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.

Toate aceste lucruri le-am transmis guvernului, care are un punct de vedere propriu.

În zilele următoare, împreună cu echipa mea vom aprofunda analiza acestor două bugete. Vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate azi de premier și ministrul Finanțelor

În ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat!

Decizia o voi lua zilele următoare”, a spus șeful statului.

UPDATE 11.10 - Președintele Klaus Iohannis s-a întlnit cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, pentru discuții pe tema bugetului.

----------------------------

Știrea inițială 08.01

Klaus Iohannis se întâlnește marți, la ora 11, cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan. Preşedintele a amânat promulgarea bugetului pentru acest an şi i-a chemat pe cei doi pentru alte discuţii pe marginea proiectului

Bugetul pe 2017 a fost adoptat în urmă cu o săptămână, în timp record, după doar 13 ore de dezbateri în plen, împărţite în două zile.  

Totuşi s-a împotmolit la Cotroceni. Fostul executiv nu a reuşit să schiţeze un proiect de buget pe 2017, deşi acesta trebuia predat încă din octombrie anul trecut. 

Klaus Iohannis nu vrea să accepte votul Parlamentului, care a adoptat bugetul de stat pe anul acesta şi cere lămuriri suplimentare. Asta după ce deja o parte din buget a fost discutată chiar şi în CSAT şi a primit aviz pozitiv. Preşedintele continuă pe aceeaşi idee pe care a lansat-o la sfârşitul lunii trecute. 

”Acest buget pe care guvernul l-a pregătit mi se pare problematic, acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor, este prea optimist”, spunea șeful statului.

De data aceasta, preşedintele a decis să discute direct cu premierul şi ministrul de Fnanţe la Palatul Cotroceni. La fel cum a făcut şi atunci când s-a vorbit despre o gaură de 10 miliarde de lei lăsată de guvernul Cioloş în buget. 

Bugetul pe anul 2017 a trecut fără probleme prin Parlament, acolo unde PSD şi ALDE au majoritate. 

Bugetul a fost întocmit pe baza unei creșteri economice de 5,2% în acest an şi a fost adoptat de Parlament în urmă cu o săptămână.

×
Subiecte în articol: buget 2017 buget Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close