Antena 3 CNN Politică Președintele AEP, explicaţii cu privire la modul în care aleșii locali pot migra la alt partid fără să piardă mandatul

Președintele AEP, explicaţii cu privire la modul în care aleșii locali pot migra la alt partid fără să piardă mandatul

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat de ce a fost necesară legislație pentru ca aleșii locali să poată migra de la un partid la altul fără să piardă mandatul în această sesiune de alegeri, din 9 iunie.

Președintele AEP, explicaţii cu privire la modul în care aleșii locali pot migra la alt partid fără să piardă mandatul
08 Mar 2024   •   19:30

„Este diferit (de ceea ce a fost până acum - n.r.) pentru că acum s-a urmărit ca pentru o perioadă limitată, de la data începerii perioadei electorale și până la terminarea alegerilor, practic având în vedere că există un decalaj până la constituirea noilor autorități alese, primarii, președinții de consilii județene, respectiv consilierii locali, consilierii județeni, dacă consideră că așa este bine pentru bunul mers al lucrurilor să poată să candideze din partea altei formațiuni, competitor politic, fără să își piardă mandatul de ales local”, a declarat Toni Greblă.

Această posibilitate de migrare politică de la un partid politic la altul este posibilă numai pentru că este vorba de un decalaj între iunie – când se desfășoară alegerile și probabil începutul lunii octombrie – când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv județene, consilierii validați - odată constituit consiliul - pot să depună jurământul, potrivit președintelui AEP.

„Din această cauză s-a optat, este o decizie care a fost asumată în Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri, altfel s-ar fi putut înțelege că li se restrânge dreptul de a candida, imitând doar la partidul care l-a desemnat acum 4 ani”, a mai spus Greblă.

Întrebat dacă această OUG poată fi atacată la CCR, Greblă a spus că nu este exclus controlul CCR, dar a dat asigurări că OUG nu încalcă Constituția.

„Orice OUG trebuie confirmată în Parlament, astfel încât legea de adoptare a OUG va putea fi supusă controlului de constituționalitate în condițiile legii. Eu vă asigur că aceasta nu încalcă prevederile Constituției și, de altfel, nu a fost niciodată declarată nici constituțională, nici neconstituțională și în momentul în care (migrația – n.r.) era permisă fără nicio restricție, și în varianta în care aceasta era interzisă cu desăvârșire, sub sancțiunea pierderii mandatului celui ales”, a mai spus Toni Greblă.

×
Subiecte în articol: AEP Toni Grebla
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close