Antena 3 CNN Politică PSD îi cere lui Nicușor Dan să clarifice sursele de finanțare ale campaniei sale și zvonurile privind legăturile cu mediul de afaceri rusesc

PSD îi cere lui Nicușor Dan să clarifice sursele de finanțare ale campaniei sale și zvonurile privind legăturile cu mediul de afaceri rusesc

În ultima lună, Bucureștiul s-a umplut de afișe cu Nicușor Dan și mesaje de campanie. Costul unui astfel de panotaj s-ar ridica la sute de mii de euro, bani ai căror proveniență este necunoscută, deocamdată. Acum, adversarii politici îi cer primarului general să dezvăluie sursa fondurilor și posibilele legături cu mediul de business rusesc.

PSD îi cere lui Nicușor Dan să clarifice sursele de finanțare ale campaniei sale și zvonurile privind legăturile cu mediul de afaceri rusesc
Sursa foto: Facebook/ Nicusor Dan
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Apr 2024   •   17:18

Întrebat cine îi sponsorizează campania electorală de sute de mii de euro, actualul primar general nu a reușit să dea un răspuns coerent, precizând doar că e vorba de sponsori privați. În acest context, PSD îi cere lui Nicușor Dan să lămurească sursele de finanțare ale campaniei uriașe de publicitate și să explice poziția referitoare la conexiunile pe care oameni apropiați le au cu interese de afaceri rusești.

Potrivit unor investigații jurnalistice, banii pentru finanțarea campaniei electorale ar putea proveni și de la un afacerist pro-rus, care i-a mai sponsorizat și campaniile electorale din 2016 și 2020. 

Este necesară o clarificare, potrivit celor de la PSD, în ceea ce privește poziția lui Nicușor Dan față de agresiunea rusă în Ucraina și conexiunile pe care oameni din cercul său apropiat le au cu interesele de afaceri rusești. Mai mult decât atât, solicitarea de a explica sursele de finanțare ale campaniei sale de publicitate masivă țin si de o abordare transparentă din partea candidatului.

”Primarul general, Nicușor Dan are obligația morală și legală să elucideze sprijinul financiar sau de orice natură pe care îl primește de la consilierul său Matei Păun – un susținător declarat al intereselor politice ale Rusiei.

Solicităm de asemenea Primarului General, să-și explice poziția pe tema conexiunilor pe care oameni apropiați de Nicușor Dan le au cu interese de afaceri rusești și cerem pe această cale, din nou, în mod public, Primarului General să lămurească asupra surselor de finanțare ale campaniei uriașe de publicitate”, se arată într-un comunicat de presă remis de PSD.

De asemenea, ar exista conexiuni între membrii staff-ului de campanie ai lui Nicușor Dan și persoane sau companii din Rusia. Potrivit PSD, exemple precum licitația pentru pachete antivirus Kaspersky în 2022 ridică întrebări legate de posibile legături ale actualei administrațiii cu interesele rusești.

Mai mult, unii membri  din USR au atras atenția asupra lipsei de transparență în privința datelor financiare ale lui Matei Păun, consilierul lui Nicușor Dan și susținător al intereselor politice ale Rusiei.

”Amintim că în alegerile din 2016, susținători importanți ai USR și chiar soțul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, atenționau asupra lipsei informațiilor transparente legate de datele financiare ale lui Matei Păun și asupra implicațiilor și costurilor serviciilor pe care acesta le oferea încă de la acel moment, candidatului la primăria Capitalei, Nicușor Dan.

Atragem atenția că, prin responsabilitatea politică, nu doar administrativă pe care o are ca Primar General, Nicușor Dan este obligat să facă clarificări față de bucureștenii care au susținut și susțin prin eforturile lor, punându-și casele la dispoziție sau prin donații și voluntariat refugiații ucraineni din calea războiului de agresiune rusesc”, se mai arată în comunicatul PSD.

Social democrații îi cer lui Nicușor Dan ca în lumina solicitărilor legitime ale cetățenilor și a presiunii pentru transparență și responsabilitate, să ofere clarificări și să demonstreze angajamentul său față de valorile democratice și libertate, atât în cadrul campaniei electorale.

Firme din paradisuri fiscale, implicate în campania lui Nicușor Dan

Campania de panotaj stradal este derulată de Getica OOH SRL. Conform documentelor de la Registrul Comerțului, unicul acționar al companiei de panotaj Getica OOH SRL este o companie înregistrată în Cipru: Ecurdo Limited, arată o anchetă jurnalistică realizată de cei de la Newsweek.ro. Astfel, beneficiarii reali ai Getica OOH sunt doi vechi parteneri ai omului de afaceri Matei Păun, unul din cei mai vechi colaboratori ai primarului general. Matei Păun l-a susținut pe Nicușor Dan în toate alegerile, începând cu 2012 și până în prezent, în calitate de manager de campanie.

Potrivit investigației jurnalistice, Matei Păun este cel care a negociat contractul de panotaj care ar putea ajunge la o sumă ce se poate apropia de jumătate de milion de euro, asta în condițiile în care Nicușor Dan își finanțează campania electorală strict din donații. 

Păun mai este implicat intr-un scandal legat de intermedierea unor finanțări de la bănci controlate de Moscova. Potrivit propriului său site, firma sa, BAC Financial Advisory SRL, a facilitat trei finanțări de peste 30 de milioane de euro pentru Aaylex, un producător de carne de pui, de la Banca Internațională de Investiții (BII) din Moscova, instituție controlată de Federația Rusă. De asemenea, au fost intermediate finanțări de 15 milioane de euro pentru Romcab Târgu Mureș și Banca Transilvania, tot de la aceeași bancă, unele dintre aceste tranzacții fiind din 2022, mai arată investigația jurnaliștilor. 

Cu toate acestea, Păun neagă orice legătură cu fostul spațiu sovietic sau că ar fi adus investitori sau ar fi intermediat finanțări din Federația Rusă, Serbia sau Belarus în România.

Material susținut de PSD

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close