Antena 3 CNN Stenograme Stenogramele care fac lumină în "circuitul banilor" de la CFR. Naşii luau bani de la călători, iar "plicul" ajungea la şeful cel mare

Stenogramele care fac lumină în "circuitul banilor" de la CFR. Naşii luau bani de la călători, iar "plicul" ajungea la şeful cel mare

Stenogramele care fac lumină în "circuitul banilor" de la CFR. Naşii luau bani de la călători, iar "plicul" ajungea la şeful cel mare
de O.P.    |    29 Oct 2012   •   05:35

Stenogramele din dosarul şpăgii de la CFR arată că banii erau adunaţi de controlori şi trimişi, pe cale ierarhică, până la
cel mai mare şef, Gheorghe Cazacu. Dacă nu se adunat suficienţi bani, controlorii trimiteau uneori şi diverse "cadouri".

Micile atenţii puteau fi sticle de whisky, pastramă sau miei de Paşte. Plicurile şi darurile pentru şefi erau plasate întodeauna la chioşcurile de ziare, de unde erau ridicate în fiecare zi.

"Şef tren: I-am lăsat la domnu X (conductor tren) ăla şi i l-o dat lu' domnu' Cioncan. Şi acuma trebuie să sune să ajungă la dumneavoastră. Sper că nu vă feriţi de…

Gheorghe Cazacu (şef serviciu control trenuri SNTFC Călători): Ce i-a dat?

Şef tren: Plicul… plicul!

Cazacu: Da?

Şef tren: Da, Cu 7 (700 de lei).

Cazacu: Da.

Şef tren: Bine. Cu tot respectu'".

Pe lângă plicuri cu bani, Gheorghe Cazacu, şeful serviciului control trenuri SNTFC Călători, primea de la "naşii" Căilor Ferate diverse bunuri, arată interceptările publicate de newsbv.ro. Cel care se îngrijea să primească şpaga era chiar revizorul central în cadrul CFR Călători, Valentin Cioncan.

"Valentin Cioncan: Să trăiţi şefu'! Aveţi ceva la mine de la băieţii ăştia. M-am întâlnit cu ei întâmplător…

Cazacu: Da, ştiu, ştiu

Cioncan: … şi mi-o dat… că mi-o adus o sticlă de whisky de la … şi pastrama o trimis-o prin ei…. După ce m-am întâlnit cu ei, s-o urcat în maşină, vorbeam la telefon şi face: „şefu', v-am lăsat un plic…. acolo în maşină". Zic: Bine!. După ce m-am dus la Peco îl desfac eu şi mă uit. ...ceva nu e în regulă că-s prea mulţi bani. Şi l-am sunat: Bă!, despre ce e vorba aicia? Păi luaţi legătura cu domnu' Cazacu şi ştie el cum să-i… ce să facă cu ei acolo.

Cazacu - Da, da."

Capătul de linie unde se lăsa şpaga pentru şefi era chioşcul de ziare de la linia 10, din Gara CFR Bucureşti.

"şef de tren: Stai să vă spun, numa' două secunde, ca să nu mă audă nimeni.

Cioncan - Zi!

şef tren: Eu, deci nu mai sunt cu colegul….. Sunt separat!

Cioncan: Da, mă. Am înţeles. Bine.

şef tren: Da?

Cioncan: Bine, ca să ştiu. Da.

şef tren: Deci eu vă pun acolo un milion jumate. Deci e problema mea, fără el.

Cioncan - Da. Lasă-i acolo. Lasă-i în plic acolo că trec…

şef tren: La chioşcu număru' 10, nu?

Cioncan - Chioşcu de ziare de la linia 10. La fetele alea. Te duci şi le spui că e pentru mine, pentru că eu diseară mă duc către casă şi trec pe la ele. Da?

şef tren: Da!"

O altă interceptare a avut loc chiar după un control realizat de revizorul central în cadrul CFR Călători, Florin Truică, pe un tren de Suceava.

"Cioncan: Păi mi-o zis ăsta că era băieţii ăia… din Suceava şi de-aia m-o sunat.

Florin Truică: Da, mi-am dat seama care-i treaba, da…

Cioncan: No, bun!

Truică: Te descurci tu cu ei că noi i-am iertat

Cioncan: Păi de ce, mă? Că eu i-am zis să facă trebă cu tine acuma."

Revizorul central în cadrul CFR Călători, Valentin Cioncan, a luat imediat legătura cu şeful trenului controlat.

"Cioncan: Nu-s în Bucureşti. Când ajungi acasă, du-te şi lasă-i la X…ştii??

şef tren: Da.

Cioncan: Cât vrei să le dau la ăştia: Că apăi mă întâlnesc eu cu Truică şi cu ăştia şi le dau şi…. X mai are ceva pentru mine şi îi spun eu ce să facă cu ei. Ştii???

şef tren: Da, ştiu, ştiu, ştiu.

Cioncan - Mi-i bagă pe card şi nu mai am treabă. Tu te descurci cu banii, vezi ce vorbeşti… apoi îmi spui ce vrei să-şi facă să le dau. Le dau de la mine. Nu e nicio problemă. Apăi voi ştiţi ce ai avut acolo."




×
Subiecte în articol: stenograme CFR Calatori
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close